Νέο πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" στην Πορτογαλία

09-01-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Την επικαιροποίηση του προγράμματος διαμονής ανά επένδυση αποφάσισαν οι πορτογαλικές αρχές, σε μια προσπάθεια  να προσελκύσουν περισσότερους ξένους επενδυτές σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Η απόφαση ελήφθη από το Υπουργικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας, το οποίο συμφώνησε την τροποποίηση του προγράμματος αδειών διαμονής μέσω επενδύσεων, βάσει του νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως Χρυσή Βίζα, επικαιροποιήθηκε σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τις επενδύσεις των αλλοδαπών, ιδίως μέσω αστικής αποκατάστασης, πολιτιστικής κληρονομιάς, δραστηριοτήτων υψηλής περιβαλλοντικής ή κοινωνικής αξίας, παραγωγικών επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Το νέο πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούλιο, ενώ η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

Έτσι, οι επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από την πορτογαλική κατοικία και την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα είναι πλέον σε θέση να επενδύουν σε μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο.

Επί του παρόντος, υπάρχουν οκτώ είδη επιλέξιμων επενδύσεων στο πορτογαλικό πρόγραμμα χρυσής βίζας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης θεώρησης, η οποία επιτρέπει στους αλλοδαπούς να αποκτούν πορτογαλική κατοικία εφόσον επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε έργα βιολογικής γεωργίας, οικοτουρισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλα περιβαλλοντικά έργα.

Από πλευράς της, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι νέες αλλαγές στο πρόγραμμα θα προσελκύσουν περισσότερους αλλοδαπούς, ωστόσο, οι ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την ανωτέρω απόφαση ως «μοιραίο λάθος».

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης, η ένωση επαγγελματιών του τομέα των ακινήτων πιστεύει ότι οι νέες αλλαγές επέρχονται στο χειρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο τον περασμένο Ιούλιο, το ποσό που εισπράχθηκε από το πρόγραμμα «Άδεια Διαμονής για Επενδύσεις», ανήλθε στα 56. 005.967,76 ευρώ. Παρά το ανωτέρω υψηλό ποσό, στην πραγματικότητα σημειώθηκε μείωση κατά 42,9 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Η πλειονότητα των υπηκόων που απέκτησαν την πορτογαλική ιθαγένεια, προέρχεται από τις εξής χώρες:

-Βραζιλία 22.928

-Ισραήλ 18.433

-Πράσινο Ακρωτήριο 6.472

-Αγκόλα 2.993

-Ουκρανία 2.738

-Γουινέα Μπισάου 2.538

-Τουρκία 1.629

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση της Πορτογαλίας και άλλες κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα έχουν συχνά κληθεί να καταργήσουν τη χρυσή βίζα, λόγω των αναφορών ότι «τα συστήματα χρυσής θεώρησης αποτελούν πύλη εισόδου στην Ευρώπη για διεφθαρμένους ανθρώπους και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

 

διαβάστε ακόμα

ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....
Βιωματική επίσκεψη του ΠΜΣ «Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισμού» σε τυροκομείο και οινοποιείο