Στην Ισπανία, όπως και σε όλες τις χώρες, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν ζημιώσει βαριά την οικονομία της και έχουν αναγκάσει την Κυβέρνηση να λάβει ένα σύνολο μέτρων για τη στήριξη αυτής.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλήγμα αποτελεί η μείωση των θέσεων εργασίας καθώς και η απόλυση εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία έχει παραδοσιακά το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα, το οποίο ανήλθε στο 16,26% το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Τα στοιχεία Κοινωνικής Ασφάλισης της Ισπανίας για το μήνα Δεκέμβριο 2020, επιβεβαιώνουν το αρνητικό κλίμα στην αγορά εργασίας. Αναλυτικότερα, από την αρχή του έτους, οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 728.000 άτομα, ενώ είναι η πρώτη φορά από το 2012 που η ανεργία αυξάνεται. Ο αριθμός αυτός θα ήταν εμφανώς υψηλότερος εάν δεν είχε εφαρμοστεί το καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας (ERTE), στο οποίο βρίσκονται περίπου 783.000 εργαζόμενοι. Συνολικά, οι άνεργοι στην Ισπανία με το κλείσιμο του 2020, υπολογίζονται στους 3,9 εκατομμύρια, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέγεθος από την αρχή της πανδημίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μήνας του Δεκεμβρίου, κατά τον οποίο, εξαιτίας της χριστουγεννιάτικης περιόδου, δημιουργείται μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς όπως της λιανικής, του τουρισμού και της εστίασης. Κατά τον τελευταίο μήνα του 2020, εγγράφηκαν ως εργαζόμενοι 109.000 επιπλέον άτομα από ό,τι το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί τον συγκεκριμένο μήνα στην Ισπανία, αν και δεν οφείλεται αποκλειστικά στην εορταστική περίοδο αλλά και στο γεγονός ότι υπήρξε άρση πολλών από τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν τον Νοέμβριο, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά. Επομένως, το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα αναμένεται να πλήξει εκ νέου την αγορά εργασίας σε μεγάλο βαθμό.
Οι τομείς στους οποίους οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας είναι ο τομέας της εστίασης και των μεταφορών, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 50% των εργαζομένων αυτών ή 410.000 επαγγελματίες, βρίσκεται σε καθεστώς ERTE. Τα νούμερα αυτά σίγουρα προκαλούν μεγάλη πίεση στην Κυβέρνηση της Ισπανίας, προκειμένου να επεκτείνει τις επιδοτήσεις όσων βρίσκονται στο συγκεκριμένο καθεστώς πέραν της 31ης Ιανουαρίου, τουλάχιστον για τους ανωτέρω τομείς.