Στα νέα περιοριστικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα η Γαλλία δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση της αποτελεσματικής προσφυγής στην τηλεργασία, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σκοπός είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας και να επιβραδυνθεί η κυκλοφορία του ιού, μέσω του περιορισμού των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, ειδικά για όσους κάνουν χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εργασίας, δεν τίθεται θέμα αλλαγής των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά καταπολέμησης της «χαλάρωσης» που παρατηρείται στις εταιρίες, δεδομένου ότι σημειώνεται σταδιακή μείωση του ποσοστού των εργαζομένων που εργάζονται αποκλειστικώς από το σπίτι. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γαλλικού Υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό των εργαζομένων με φυσική παρουσία αυξήθηκε, από 52% κατά το διάστημα 2 - 8 Νοεμβρίου 2020, σε 58% το διάστημα 18 - 24 Ιανουαρίου 2021, ενώ το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται αποκλειστικώς από το σπίτι μειώθηκε, από 18%, σε 13%. Το Πρωτόκολλο υγείας που εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις επιτρέπει σε εκείνους που εκφράζουν την ανάγκη, να επιστρέφουν 1 ημέρα την εβδομάδα στην επιχείρηση. Η φυσική παρουσία 1 ημέρα/ εβδομάδα παραμένει η εξαίρεση και δεν συμβαίνει απαραιτήτως κάθε εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Γαλλία ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε είσοδος η έξοδος στο γαλλικό έδαφος από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ, εκτός επιτακτικών λόγων. Ακόμη, για την είσοδο στη Γαλλία από χώρες Ε.Ε. και ΕΟΧ, προϋπόθεση αποτελεί η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακής εξέτασης PCR, η οποία να έχει διεξαχθεί ως 72 ώρες πριν την άφιξη. Της υποχρέωσης αυτής εξαιρούνται οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι, καθώς και διεθνείς μεταφορείς.
Παρά το γεγονός ότι ένας καθολικός περιορισμός ήταν υπό συζήτηση το τελευταίο διάστημα, σειρά υγειονομικών, οικονομικών αλλά και κοινωνικών παραμέτρων, συνηγόρησαν υπέρ της διατήρησης του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ. και της αυστηροποίησης υφιστάμενων μέτρων. Αναλυτικότερα, η επιβάρυνση της υγειονομικής κατάστασης φαίνεται να συντελείται με πιο αργούς ρυθμούς από το αναμενόμενο, ενώ για πρώτη φορά μετά από μήνες παροχής στήριξης από την κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις "ανεξαρτήτως του κόστους", εκφράζεται ανησυχία για τις συνέπειες από ένα νέο κλείσιμο της αγοράς στον Προϋπολογισμό και την οικονομία. Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται, ώστε με συλλογικές και ατομικές προσπάθειες να αποφευχθεί ένας νέος καθολικός περιορισμός.