Σε κίνδυνο θα βρεθούν τα διαβατήρια κορωνοϊού στην ΕΕ εάν κράτη-μέλη συνεχίσουν να αποκλίνουν της στρατηγικής εμβολιασμών της Ευρώπης αγοράζοντας ρωσικά και κινεζικά εμβόλια, προειδοποιούν διπλωμάτες.
Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή Ψηφιακού Πράσινου Πάσου για ολόκληρη την ΕΕ στις 17 Μαρτίου, ως πρώτο βήμα για ένα τελικό διαβατήριο που θα διασώσει την καλοκαιρινή σεζόν στην Ευρώπη και θα είναι ανοικτό και για τους τουρίστες από το Ην. Βασίλειο και άλλες χώρες εκτός της ΕΕ.
Ωστόσο οι ελπίδες αυτές ενδέχεται να διαψευσθούν καθώς όλο και περισσότερες χώρες προμηθεύονται εμβόλια έξω από το κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ και εγκρίνουν τη χρήση τους σε εθνικό επίπεδο χωρίς να έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Όπως δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στην Telegraph, δεν «δένει» σωστά ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ως βάση για ταξίδια. Θα είναι αδύνατη η πιστοποίηση ενός ψηφιδωτού εμβολίων που έχουν εγκριθεί από διαφορετικές αρχές εκτός της δικαιοδοσίας της ΕΕ.
Εκπρόσωποι της ΕΕ επιμένουν ότι οι Βρυξέλλες θα λάβουν καθοδήγηση μόνο από συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις να ανοίξουν τα ταξίδια εγκαίρως για την καλοκαιρινή σεζόν.
Η ΕΕ διαπραγματεύθηκε τη διασφάλιση εμβολίων όμως εντείνονται οι φωνές δυσαρέσκειας σχετικά με τη στρατηγική εξαιτίας των μειωμένων προμηθειών και του αργού ρυθμού έγκρισης εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι περιορισμοί στα ταξίδια ενδέχεται να παραμείνουν και η ΕΕ εξακολουθεί να μένει πίσω στους εμβολιασμούς σε σχέση με το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η Κομισιόν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ευελπιστεί τα διαβατήρια να αποτελέσουν ένα βήμα στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το άνοιγμα των ταξιδίων στην ΕΕ από χώρες έξω από αυτήν.
Εάν ο ΠΟΥ δεχθεί το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο, μπορεί να βρεθούμε σε ένα διαφορετικό σενάριο όμως προς το παρόν είναι πολύ νωρίς, δήλωσε ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης.
Οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να προμηθεύονται εμβόλια που δεν καλύπτονται από το κοινό σχέδιο, και από αυτή την άποψη οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να εγκρίνουν το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά η διαδικασία έγκρισής τους έχει ξεκινήσει.
Οι Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία έχουν αγοράσει ή σκοπεύουν να αγοράσουν το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο ξεχωριστά από το κοινό σχέδιο των Βρυξελλών και χωρίς να περιμένουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ η Αυστρία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν μια δεύτερη γενιά εμβολίων σε συνεργασία με το Ισραήλ.