Σε αναδιαρθρώσεις του χαρτοφυλακίου τους προχωρούν ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ισπανία σε μία προσπάθεια επιβίωσης αλλά και προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες μετά το τέλος της πανδημίας.
Ενδεικτικά η Sandra Ortega θα πωλήσει το 31% των ξενοδοχείων Room Mate, εξαιτίας της μείωσης εισοδημάτων την προηγούμενη χρονιά.
Επίσης, η ΝH θα αρχίσει διαδικασίες μαζικής απόλυσης για 700 εργαζομένους στην κεντρική της διοίκηση, εξαιτίας του ότι έχασε 295 εκατ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2020.
Η Barceló και η Globalia έκλεισαν με τον SEPI (κρατική εταιρεία βιομηχανικών συμμετοχών) συμφωνία διάσωσης 240 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η Melia ,Barcelό και Riu επέτειναν, έως τις 31 Μαΐου τα επιδόματα αναστολής συμβάσεων εργασίας και θεωρούν ότι, μέχρι στιγμής, θα αποφύγουν τις απολύσεις. Ειδικότερα, η Meliá θα πωλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξήσει την ρευστότητά της και να εξυπηρετήσει χρέη.
Η Amadeus κατέγραψε απώλειες 505,5 εκατ. ευρώ το 2020. Οι κρατήσεις πτήσεων σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της, έπεσαν κατά 81,5%.
Από την πλευρά της η εταιρία Four Seasons προβλέπει ότι θα ανοίξει το δεύτερο ξενοδοχείο της στην Ισπανία το 2023. Για το σκοπό αυτό έχει αναθέσει στο στούντιο Lamela να αναδιαμορφώσει το ιστορικό Hotel Fomentor de Mallorca στην Πογιέντσα. H Apple Leisure Group τριπλασίασε τη δραστηριότητά της στην Ισπανία την τριετία 2019-2021 και ετοιμάζεται να ανοίξει άλλα τρία ξενοδοχεία το 2022.
Εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις, η εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe έχασε τον προηγούμενο χρόνο το μισό των ταξιδιωτών της ενώ η AVE (τρένα υψηλής ταχύτητας) το 66%. Η Renfe θα προσφέρει από τις 23 Ιουνίου, εισιτήρια αξίας πέντε ευρώ προς Βαρκελώνη, για ταξίδια με τρένα υψηλής ταχύτητας. Επίσης, η Renfe θα επεκτείνει, σε διάστημα ενός έτους, την πλατφόρμα Raas, που περιλαμβάνει τρένο, ποδήλατο, μετρό carsharing και άλλες υπηρεσίες σε 8 πόλεις. Μεταξύ των υποψηφίων είναι η Μαδρίτη, η Μάλαγα, το Μπιλμπάο, η Σεβίλλη και η Σαραγόσα.