Η Γαλλία, το 2020 υποδέχθηκε 1.215 ξένα επενδυτικά σχέδια, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού οργανισμού προώθησης εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων Business France.
Παρά τη μείωση κατά 17% σε σύγκριση με το 2019, η επίδοση αυτή κρίνεται ως ικανοποιητική, δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, οι περιορισμοί που επεβλήθησαν για την ανακοπή της εξάπλωσής της και η επακόλουθη οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Αν. Υπουργό Εξωτερικών κ. Franck Riester, η προσέλκυση ξένων επενδυτικών σχεδίων από τη Γαλλία κατά το 2020 αντικατοπτρίζει την “ανθεκτικότητα της γαλλικής ελκυστικότητας”, καθώς οι ξένες επενδύσεις στη Γαλλία υποχώρησαν μόλις κατά 17%, τη στιγμή που στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 19% και στον κόσμο κατά 33% το περασμένο έτος.
Το ένα τέταρτο των επενδυτικών αυτών σχεδίων αφορούν τη δημιουργία ή ανάπτυξη μονάδων παραγωγής. Οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης αντιπροσωπεύουν το 12% των συνολικών έργων, ενώ παρόμοιο ποσοστό (13%) αφορούν στην παροχή επιχειρηματικών υπηρεσιών. Η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), καθοδηγούμενη από την άνοδο του διαδικτυακού εμπορίου, αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των έργων.
Όσον αφορά στους τομείς που κατευθύνονται οι επενδύσεις, αυτός της υγείας και της βιοτεχνολογίας αναπτύσσονται ιδιαίτερα δυναμικά (+40%), ενώ ακολουθεί ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (+13%). Αντίθετα, σημαντική πτώση καταγράφουν οι επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, ιδίως όσον αφορά στη στέγαση και την εστίαση, της αεροναυτικής, των μεταφορών και της αποθήκευσης, καθώς και στον τομέα του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής. Μόνο το 8% των επενδυτικών σχεδίων είναι αποκλειστικά χρηματοοικονομικά (συγχωνεύσεις και εξαγορές ή επενδύσεις σε μετοχές) και το 2% αφορά σε επενδύσεις σε ακίνητα.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Γαλλία, με μερίδιο 17% επί των σχεδίων, ενώ η Γερμανία ακολουθεί με μικρή διαφορά (μερίδιο 16,5%). Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην τρίτη θέση, κατέχοντας το 10% των έργων. Σχεδόν τα δύο τρίτα των επενδύσεων στη Γαλλία εξακολουθούν να προέρχονται από την Ευρώπη, με αξιοσημείωτη άνοδο να καταγράφεται στις επενδύσεις από την Ολλανδία και την Ιρλανδία.
Όλα αυτά τα έργα υποστήριξαν συνολικά τη δημιουργία 34.500 θέσεων εργασίας κατά το 2020. Παρόλο που ο αριθμός αυτός εμφανίζεται μειωμένος κατά 13% σε σύγκριση με το 2019, παραμένει κατά 14% υψηλότερος από αυτόν του 2018. Το 2020 είναι, συνεπώς, το δεύτερο καλύτερο έτος των τελευταίων δέκα ετών ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης από τις ξένες επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία, από την 3η θέση ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη που κατείχε το 2017, ανέβηκε στη 2η θέση το 2018 και κατέκτησε την 1η θέση το 2019. Σύμφωνα με τον κ. Riester, η δυναμική αυτή των ξένων επενδύσεων δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προέβη η κυβέρνηση, κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά την άνευ προηγουμένου μείωση των φόρων παραγωγής, ύψους 20 δισ. ευρώ, κατά την περίοδο 2020-2022.
Η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, ή ακόμη και να ενισχυθεί, τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με το βαρόμετρο ελκυστικότητας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Kantar για λογαριασμό του Business France, το 65% των ξένων επιχειρήσεων δηλώνουν ότι οι εταιρείες στη χώρα τους τείνουν να επιταχύνουν ή να διατηρούν τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη παρά την κρίση. Ταυτόχρονα, το Brexit αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που πρέπει να συνυπολογιστεί, καθώς οι εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, επιλέγουν ως προορισμό εγκατάστασης στην Ευρώπη τη Γερμανία (49%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (44%).
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η Γαλλία ανακοίνωσε τη δημιουργία του “Team France Invest”, ενός οργανισμού για την παροχή αποτελεσματικότερης υποστήριξης στους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στη Γαλλία σε περιοχές λιγότερο δημοφιλείς από την περιοχή του Παρισιού ή τις μεγάλες περιφερειακές μητροπόλεις. Αυτός ο νέος φορέας συγκεντρώνει όλους τους εμπλεκομένους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της στρατηγικής της Γαλλίας όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις, τη βελτίωση των διαδικασιών, την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ του κράτους, των φορέων εκμετάλλευσης, των αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών και των περιφερειών, καθώς και την προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιφερειών. Αυτό θα γίνει μέσω της ανάπτυξης διαδικτυακών “data rooms”, τα οποία θα χρησιμεύουν ως ‘one-stop-shop’ για επενδυτές, και τα οποία θα συγκεντρώνουν όλους τους παίκτες (συγκεκριμένους φορείς περιφερειακής ανάπτυξης, τοπικές αρχές, τη δημόσια τράπεζα επενδύσεων Bpifrance και το Business France) που είναι αρμόδιοι για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τους υποψήφιους επενδυτές να επιλέξουν τον καταλληλότερο τόπο για την επένδυσή τους. Ταυτόχρονα, για την επίτευξη των στόχων θα κινητοποιηθεί και το δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών Υποθέσεων των γαλλικών Πρεσβειών στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για το εξωτερικό εμπόριο και την προσέλκυση επενδύσεων, κ. Franck Riester, οι ξένες επενδύσεις είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, και ταυτόχρονα, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των γαλλικών εξαγωγών, καθώς το 30% αυτών πραγματοποιείται από εταιρείες που ανήκουν σε ξένους επενδυτές. Παράλληλα, το 13% των θέσεων εργασίας στη Γαλλία βρίσκονται σε εταιρείες που έχουν κυρίως ξένο κεφάλαιο. Επομένως, για τη Γαλλία, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που πολλές εταιρείες βρίσκονται υπό αναζήτηση νέου τόπου εγκατάστασης υπό τη σκιά του Brexit.