Ο αριθμός των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων στις ΗΠΑ βαίνει σταθερά μειούμενος, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση υποκατάστατων γάλακτος, όπως το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.
Ειδικότερα, ο αριθμός των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων ανέρχεται σήμερα σε 32.000, μειωμένος άνω του 50% έναντι του αντίστοιχου αριθμού το 2003.
Εκτιμάται συναφώς ότι στήριξη στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος προσφέρει, κατά κύριο λόγο, η χρήση του στην παραγωγή τυροκομικών, καθώς η κατά κεφαλή κατανάλωση στη χώρα έχει τριπλασιαστεί έναντι αυτής το 1970.
Ενδεικτικό των νέων καταναλωτικών τάσεων, που επιτάσσουν την όλο και ευρύτερη χρήση υποκατάστατων γάλακτος, κυρίως δε γάλακτος βρώμης, είναι η συμπερίληψη πλέον, από 1ης Μαρτίου 2021 του συγκεκριμένου προϊόντος στην παρασκευή ροφημάτων της γνωστής αλυσίδας Café “Starbucks”.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι η κατανάλωση γάλακτος βρώμης αυξήθηκε κατά 170% το παρελθόν έτος, ενώ ως βασικό πλεονέκτημά του υπογραμμίζεται από τη μεγάλη σουηδική εταιρεία παραγωγής του “Oatly“, το γεγονός ότι κατά την παρασκευή του χρησιμοποιείται σημαντικά μικρότερη ποσότητα ύδατος έναντι του βασικού ανταγωνιστικού γάλακτος αμυγδάλου, στοιχείο μείζονος σημασίας για τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές.