Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η Ιαπωνική Κυβέρνηση από τις αρχές του έτους πέτυχε να μειώσει τη διάδοση του κορωνοϊού και μάλιστα με μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομία και βελτίωση της προοπτικής για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, σε σύγκριση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2020.
Ο νέος πρωθυπουργός κ. Suga είχε δεχτεί έντονη κριτική για τον τρόπο χειρισμού της πανδημίας, αλλά πρόσφατα η αποδοχή του έδειξε να σταθεροποιείται αν και σε χαμηλό επίπεδο. Να σημειωθεί πάντως ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας έχει καθυστερήσει και η επίτευξη ανοσίας της αγέλης εκτιμάται ότι θα επέλθει στα τέλη του 2021 ή αρχές τους 2022.
Το πρόγραμμα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού που έχει παγώσει (go to travel), εξετάζεται να επανέλθει αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, καθώς θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της οικονομίας. Ο εισερχόμενος τουρισμός ουσιαστικά εξαφανίστηκε λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, παρουσιάζοντας πτώση επισκεπτών κατά 96,5% στις 48.700 εισόδους επισκεπτών. Η εσωτερική τουριστική δαπάνη μειώθηκε κατά 83,2% στο 2ο τρίμηνο 2020 και 56,6% και 46,5% στο 3ο και 4ο τρίμηνο αντίστοιχα.
Το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 139 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 169 δισ. ευρώ το 2019. Σημαντικός παράγοντας της μείωσης του πλεονάσματος ήταν το έλλειμμα 28 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο υπηρεσιών, σε σύγκριση με μικρό πλεόνασμα το 2019, λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού.