Το ένα πέμπτο των γερμανικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η κρίση της πανδημίας αποτελεί σοβαρή απειλή για την επιβίωσή τους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το αρμόδιο Τμήμα Ερευνών του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσοστό αυτό έφθασε στο 18,7%, με αντίστοιχα ποσοστά για τον Νοέμβριο 2020 στο 17,6% και τον Μάϊο 2020 στο 21,8%.
Μεταξύ των διαφόρων τομέων της γερμανικής οικονομίας, το λιανεμπόριο, με αυξημένο ποσοστό 34,5%, δηλώνει ότι απειλείται, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με αναγκαστική διακοπή των δραστηριοτήτων τους και κατά συνέπεια την επιβίωσή τους. Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών με υψηλό, επίσης, ποσοστό 26,3%. Αντίστοιχα τομείς της οικονομίας οι οποίοι, σύμφωνα με την σχετική έρευνα και τις επεξηγήσεις του επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος ερευνών του γερμανικού φορέα, Dr Klaus Wohlrabe καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά και αισθάνονται ότι απειλούνται από την υγειονομική κρίση είναι το χονδρεμπόριο με ποσοστά 12,8%, η βιομηχανία με ποσοστό 7,5% και ο κατασκευαστικός τομέας με ποσοστό 3,6%.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας είναι ιδιαίτερα θορυβημένες από τις επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες. Οι φόβοι είτε για αναστολή των εργασιών τους είτε και για οριστική διακοπή των δραστηριοτήτων τους είναι πολύ πιο έντονοι στον κλάδο των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας με αρκετά υψηλό ποσοστό 83,7%, τον κλάδο των ξενοδοχείων με επίσης υψηλό καταγεγραμμένο ποσοστό 82,3% και τον κλάδο της εστίασης με ποσοστό 72,3%. Τους τομείς αυτούς για τους οποίους επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις και το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ακολουθούν οι κλάδοι της ενοικίασης και των χρηματοδοτικών μισθώσεων με ποσοστό 33,3%, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών με ποσοστό 27,3% και οι κλάδοι της διαφήμισης και έρευνας αγοράς με ποσοστό 24,4%.
Στον αντίποδα της αρνητικής αυτής κατάστασης, ευρίσκονται κλάδοι οι οποίοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν το όλο θέμα με περισσότερη ψυχραιμία και τα ποσοστά που καταγράφονται είναι ενδεικτικά της χαλαρότητας που επικρατεί σε σχέση με την συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση. Οι κλάδοι αυτοί είναι η βιομηχανία μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού με ποσοστό 5,6%, η ηλεκτρική βιομηχανία με ποσοστό 4,4%, η χημική βιομηχανία με 3,9%, η αυτοκινητοβιομηχανία με 2,3%, οι επιχειρήσεις συμβούλων για νομικά και φορολογικά θέματα με 1,2% και η φαρμακοβιομηχανία με 0,9%.