Μία ενδιαφέρουσα μελέτη με κύριο θέμα την κατάσταση της Γερμανικής Οικονομίας μετά την κορωνοϊό εποχή δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου.
Ουσιαστικό ερώτημα, το οποίο προσπαθεί να αναδείξει η εν λόγω μελέτη, είναι ποια απροσδόκητα ίχνη αφήνει πίσω της η υγειονομική κρίση σε τομείς όπως η βιομηχανία και η βιομηχανική παραγωγή ή επίσης ποια νέα κατάσταση δημιουργείται στις περιφέρειες της Ομοσπονδιακής Γερμανίας καθώς επίσης και ποιες δυσλειτουργίες και άλλα προβλήματα δημιουργούνται στις δομές του κράτους.
Η κρίση της πανδημίας και τα συνεχή περιοριστικά μέτρα είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν μόνιμα τις δομές και τις λειτουργίες της Γερμανικής Οικονομίας στο σύνολό της, άποψη με την οποία συμφωνούν όλοι οι συμμετέχοντες στην μελέτη, οι οποίοι καταγράφουν τις μέχρι στιγμής εξελίξεις και προσπαθούν να δώσουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.
Ως τέτοιες αλλαγές χαρακτηριστικά αναφέρονται είτε η μετατόπιση της εργασίας από τον φυσικό εργασιακό χώρο στο σπίτι, είτε οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων, είτε η δημιουργία μεγάλων απωλειών στις σταθερές λιανικές πωλήσεις. Αντίστοιχα, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και η μεγάλη χρονική διάρκειά τους επιφέρουν τεράστιες μειώσεις στις υπηρεσίες που απευθύνονται προς τους πολίτες και το ευρύ καταναλωτικό κοινό, όπως η τροφοδοσία, ο τουρισμός και οι τομείς του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας.
Λίαν κρίσιμα ερωτήματα, όπως ποιες θα είναι οι συνέπειες για την αγορά εργασίας ή πως θα αυξηθούν οι περιφερειακές ανισότητες στο εσωτερικό της Γερμανίας, τίθενται μαζί με μία άλλη σειρά ερωτημάτων τα οποία δημιουργούν έναν γενικότερο προβληματισμό και στα οποία καλούνται οι συμμετέχοντες στην εν λόγω έρευνα να δώσουν τις ανάλογες απαντήσεις.
Τα κυριότερα ερωτήματα που προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα της χώρας και σε συνδυασμό με τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, σταχυολογούνται ως εξής:
-Επιπτώσεις της πανδημίας στις προγραμματιζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, μεταξύ των λεγόμενων «εταιρειών ζόμπι», τα κενά που δημιουργούνται στις επενδύσεις και την σημαντική ώθηση για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιοποίησης.
-Μακροπρόθεσμες περιφερειακές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας.
-Επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Είναι δυνατή η διάσωση θέσεων εργασίας μακροπρόθεσμα με την εφαρμογή του συστήματος εργασίας μικρής διάρκειας;
*Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο.