Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύουν να χάνουν 62,5 εκατ. λίρες ετησίως από φοιτητές της ΕΕ

21-03-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να χάσουν ετησίως  62,5 εκατ. λίρες Αγγλίας σε δίδακτρα, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισημαίνεται στη μελέτη: «Έξοδος από την ΕΕ: εκτιμώντας τον αντίκτυπο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» που διεξήχθη για λογαριασμό του υπουργείου παιδείας της χώρας από το London Economics.

Από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, λόγω των νέων κανόνων που τίθενται σε ισχύ μετά το Brexit, οι φοιτητές ΕΕ / ΕΟΧ καθώς και οι Ελβετοί που συνεχίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χάσουν το «καθεστώς στέγης» μέσω του οποίου κατάφεραν να πληρώσουν τα ίδια δίδακτρα με τους εγχώριους φοιτητές.

Εκτός από την απώλεια της «κατάστασης στέγης», οι μαθητές θα χάσουν και την επιλεξιμότητα για βρετανικά φοιτητικά δάνεια και θα αντιμετωπίσουν τους ίδιους περιορισμούς με άλλους διεθνείς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εργασίας μετά τις σπουδές τους.

Παρά το γεγονός ότι το εισόδημα των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισε σιγά-σιγά να επηρεάζεται από το δημοψήφισμα Brexit, η ανάλυση δείχνει ότι η απώλεια 62,5 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας δεν είναι ανέφικτη, λόγω του ότι τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου έχασαν συνολικά το 57% των πρωτοετών Ευρωπαίων φοιτητών τους.

Σύμφωνα με περαιτέρω ευρήματα της ανάλυσης, τα αυξημένα έσοδα από τα δίδακτρα που θα λάβουν τα πανεπιστήμια της χώρας από τους εισερχόμενους φοιτητές της ΕΕ από τούδε και στο εξής,  δεν είναι πιθανό να επηρεάσουν τα έσοδα που χάνονται λόγω του μειωμένου αριθμού φοιτητών που εισέρχονται στη χώρα. 

Μέχρι τώρα, ένας στους τρεις διεθνείς φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, προερχόταν από χώρες της ΕΕ.

Πέρυσι, μια έρευνα που διεξήχθη από το study.eu αποκάλυψε ότι υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί προορισμοί σπουδών για φοιτητές της ΕΕ που θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως ακριβή χώρα λόγω των νέων κανόνων:

Η Ολλανδία είναι η κορυφαία εναλλακτική λύση για το 49% των μαθητών.

Η Γερμανία είναι η εναλλακτική λύση για 36% των μαθητών.

Η Γαλλία για το 19% των μαθητών.

Η Ιρλανδία για το 16% των μαθητών.

Η Σουηδία για το 14% των μαθητών.

Αν και οι αλλαγές στο Brexit έχουν επηρεάσει πολλά πανεπιστήμια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ αποτελούν εξαίρεση, καθώς σε αυτά η ζήτηση δεν αναμένεται να μειωθεί. Αντιθέτως, τα δύο πανεπιστήμια προβλέπεται να συγκεντρώνουν 3,5 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Κατά τη διάρκεια του 2018/19, τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν ρεκόρ στον αριθμό διεθνών εγγραφών φοιτητών ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της αγοράς εκτός ΕΕ. Ο αριθμός των μαθητών πρώτου έτους από χώρες της ΕΕ μειώθηκε κατά 2%, ενώ ο αριθμός των μαθητών από χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε κατά 23%.

Λόγω της αδυναμίας του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει συμφωνία για την ένταξη μετά το Brexit, ούτε οι φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus. Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση εργάζεται για να την αντικαταστήσει με το σχέδιο Turing αξίας 100 εκατ. λιρών Αγγλίας, το οποίο όπως αναφέρθηκε θα συνδέσει τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι το ακαδημαϊκό έτος 2020/21 ήταν το τελευταίο έτος όπου οι φοιτητές της ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο καταβάλλοντας τα ίδια δίδακτρα και λαμβάνοντας τους ίδιους όρους υποστήριξης με τους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

διαβάστε ακόμα

Προληπτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά
Όμιλος Jet2 και Jet2holidays | Επιπλέον πτήσεις προς Κεφαλονιά και Ζάκυνθο από το Leeds Bradford
Μεγάλη αύξηση του φόρου sτις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στη Βουδαπέστη και αναστολή νέων αδειών
Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Δήμος Καλαμάτας: Άρση καταγγελίας μίσθωσης του ακινήτου «Ξενοδοχείο Βασιλικόν»
Υπουργείο Τουρισμού: Ομάδα Εργασίας για τον κώδικα νομοθεσίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Δήμος Αλίμου: Πρόταση χρηματοδότησης για κατασκευή ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου
MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη