Ένα χρόνο μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία, η συνεχής κρίση συνεχίζει να επιβαρύνει τους δημόσιους λογαριασμούς, με νέο ρεκόρ δημοσίου χρέους, στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου 2021.
Από τη μία πλευρά, το δημόσιο χρέος της διοικήσεως κατέγραψε μηνιαία αύξηση της τάξεως του 0,23% τον Ιανουάριο, σπάζοντας ρεκόρ και φτάνοντας στα 1,31 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα της Ισπανίας ενώ η ετήσια αύξηση ήταν περίπου στο 117,3% του ΑΕΠ. Το φαινόμενο εξηγείται λόγω των υψηλών επιβαρύνσεων που άφησε στον κρατικό προϋπολογισμό η κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πανδημία του κορωνοϊού σε επίπεδο υγείας, κοινωνικό και οικονομικό.
Στα εν λόγω μεγέθη έρχεται επιπλέον να προστεθεί το χρέος που δημιουργείται από την Εταιρία Διαχείρισης Μετοχών προ Τραπεζικής Αναδιάρθρωσης (SAREB). Η εν λόγω «κακή τράπεζα» συνέβαλε στην αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 35 δισ. ευρώ το 2020. Συνεπώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά δεν θα ξεπεράσει τις ήδη υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο Ιανουάριος έκλεισε με χρέος μεγαλύτερο από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν: 1,4 τρισ. ευρώ.
Aν και η Κυβέρνηση ελπίζει να μειωθεί ο όγκος του χρέους επί του ΑΕΠ αυτή τη χρονιά, τούτο καθίσταται δύσκολο, δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης που θα ήταν αναγκαίος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Ταμείου Αποταμιεύσεων, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,4% αντί του αναμενόμενου 0,5%. Αντίστοιχα, οι ειδικοί αλλάζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2021 στο 5,9% αντί του 7,2 που είχε υποσχεθεί αρχικά η ισπανική κυβέρνηση (9,8 μετά και την ευρωπαϊκή βοήθεια). H πρόβλεψή τους είναι ότι η ανεργία θα είναι της τάξεως του 16,7%, συγκρατούμενη από τα προγράμματα εκ περιτροπής εργασίας, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 προβλέπεται στο 5,6%.