Σε πόλεις-φαντάσματα έχουν μετατραπεί οι άλλοτε κορυφαίες τουριστικές περιοχές της Ιταλίας, όπως η Βενετία, το Πορτοφίνο και η Βαρένα, στις όχθες της λίμνης Κόμο.
Ο κορωνοϊός έχει βαρύ αντίκτυπο στον τουρισμό του 5ου προορισμού στον κόσμο από άποψη επισκεψιμότητας, καθώς το τρίτο κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν καθιστά το τέλος της υγειονομικής κατάστασης προφανές.
Ο αριθμός των τουριστών στη γειτονική χώρα σημείωσε πέρυσι πτώση της τάξεως του 60%, δηλαδή μόνο 25,5 εκατ. ξένους επισκέπτες με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, έναντι 65 εκατ. το 2019.
Αυτό αντιστοιχούσε σε έσοδα μόνο 17,45 δις. ευρώ ήτοι, 26,85 δις.ευρώ λιγότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας. Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Demoskopika, σχεδόν 100.000 τουριστικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, με πιθανή απώλεια 440.000 θέσεων εργασίας.
Οι επιχειρηματίες της Ιταλίας αναφέρουν στα ξένα μέσα ότι ο έτος 2020 ήταν καταστροφικό. Ενδεικτικό είναι το παράπονο της κας Μαρίνα Ντέντι, ιδιοκτήτριας καταστήματος στη Βαρένα, η οποία βασίζεται απόλυτα στους ξένους τουρίστες και ειδικότερα στους Αμερικανούς: Ακόμη και ο George Clooney δεν έρχεται πια με αυτή την πανδημία, σχολίασε η κα Ντέντι, αναφερόμενη στον πιο διάσημο ιδιοκτήτη βίλας της περιοχής.
Για να προσπαθήσουν να επαναφέρουν την κινητικότητα, στις αρχές του επόμενου μήνα οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι προσφέρουν σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας «χωρίς κορωνοϊό» μεταξύ Ρώμης και Μιλάνου, με το προσωπικό και τους επιβάτες να υποβάλλονται σε τεστ πριν από την επιβίβαση.
Παράλληλα, οι δήμαρχοι της Βενετίας και της Φλωρεντίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους ζητώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης, αφού όπως τονίζουν η ανάκαμψη της Ιταλίας βασίζεται σε αυτές τις δύο πόλεις.
Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί αναλυτές, ο διεθνής τουρισμός στην Ιταλία δεν θα επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα πριν από το 2023.