Αύξηση 5% παρουσίασε το Φεβρουάριο ο αριθμός κρατήσεων που πραγματοποίησαν Γερμανοί και αφορούσε ταξίδια με αναχώρηση το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αποτελώντας ένα ενθαρρυντικό σημάδι για μικρή ανάκαμψη της ζήτησης για το Πάσχα.
Σύμφωνα με ανάλυση της Travel Data + Analytics (TDA), οι πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2021 τον Φεβρουάριο παρουσίασαν μείωση 76% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 - χωρίς να υπάρχει προσαρμογή στις διακοπές που ακυρώθηκαν αργότερα.
Για τη χειμερινή σεζόν η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η μείωση πωλήσεων τον Φεβρουάριο έφτασε το -92% καθώς οι ακυρώσεις υπερέβησαν τον αριθμό των νέων κρατήσεων.
Η πλειονότητα των ταξιδιωτών κάνει κρατήσεις για ταξίδια μετά τον Αύγουστο. Το φθινόπωρο συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά έσοδα κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο. Οι πωλήσεις για Σεπτέμβριο παρουσιάζουν μείωση 36% και για τον Οκτώβριο -22%, δηλαδή σχετικά χαμηλές απώλειες έναντι του 2020.
Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση του αριθμού προκρατήσεων για τη χειμερινή σεζόν του 2021/22, με μερίδιο πωλήσεων 21% και αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων έναντι του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, οι προκρατήσεις δεν προσεγγίζουν τα επίπεδα προ κορωνοϊού και διαμορφώνονται στο 49% των επιπέδων του 2020.
Όσον αφορά το ερχόμενο καλοκαίρι, τις περισσότερες κρατήσεις οργανωμένων πακέτων συγκεντρώνει η ανατολική Μεσόγειος με μερίδιο 37% στο σύνολο πωλήσεων, και ακολουθεί η δυτική Μεσόγειος με μερίδιο 22%. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελλάδα συγκεντρώνουν μειώσεις κάτω του μέσου όρου για αυτό το καλοκαίρι.
Παρόλ’ αυτά, οι ειδικοί της TDA παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς αναφέρουν ότι οι απώλειες στο υψηλό διψήφιο εύρος που καταγράφονται μέχρι σήμερα δύσκολα θα αναπληρωθούν, ακόμη και με αύξηση την προσεχή σεζόν.