H ολλανδική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% το 2021 και κατά 3,5% το 2022 σύμφωνα με το Γραφείο ανάλυσης οικονομικής πολιτικής της χώρας.
Η πρόβλεψη γίνεται υπό την αίρεση αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού στην Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και άρσης των περιορισμών.
Η ανεργία, η οποία μέχρι στιγμής παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, εν μέρει λόγω των γενναιόδωρων μέτρων στήριξης, αναμένεται να αυξηθεί στο 5% και εν συνέχεια να μειωθεί στο 4,5% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης για το 2021 είναι ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά των προηγούμενων προβλέψεων του Νοεμβρίου.Η σημαντική μείωση της ανεργίας τους τελευταίους μήνες οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω της προβλεπόμενης ανεργίας.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής «παρά την αρνητική εξέλιξη της πανδημίας, η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική. Επίσης, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένους τομείς, η οικονομία στο σύνολό της βρίσκεται σε σχετικά καλό επίπεδο. Η ανάκαμψη είναι μεν ορατή, αλλά ακόμη και όταν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης θα συνεχίσουν να είναι αισθητές. Οι πολιτικές στήριξης πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από πολιτικές που αποσκοπούν στην οικονομική ανάκαμψη».Η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι η ύφεση λόγω πανδημίας θα οδηγήσει το τρέχον έτος σε επιβράδυνση αύξησης μισθών και συνεπώς σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Οι μισθολογικές αυξήσεις την διετία 2021-22 θα διαμορφωθούν σε 1,5% έναντι 2,7% το 2020. Λόγω της μείωσης των φόρων και των ασφαλίστρων, το 2021 θα παρατηρηθεί αύξηση της αγοραστικής δύναμης κατά 0,7%, ποσοστό χαμηλότερο από το 2,4% του 2020. Το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει σχεδόν στο 6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και εν συνεχεία θα μειωθεί σε 1,7% το 2022, λόγω λήξης των μέτρων οικονομικής στήριξης και αύξησης των φορολογικών εσόδων. Επίσης, ο δείκτης χρέους αναμένεται να μειωθεί το επόμενο έτος στο 57% του ΑΕΠ.
Λόγω της παρούσας αβεβαιότητας, η έκθεση του CBS, πέραν των βασικών προβλέψεων, περιλαμβάνει ένα απαισιόδοξο και ένα αισιόδοξο σενάριο. Σύμφωνα με το πρώτο, οι νέες παραλλαγές κορωνοϊού, κατά των οποίων οι τρέχοντες εμβολιασμοί ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκείς, θα προκαλέσουν νέα έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο η οποία θα επιφέρει περαιτέρω μείωση δαπανώντων νοικοκυριών καθώς και νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία με την σειρά τους θα επιφέρουν συρρίκνωση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οι θετικές προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάκαμψη μετά την άρση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.