Ισπανία: Πόσο επηρέασε η μείωση του τουρισμού τον κλάδο των διατροφικών προϊόντων

23-05-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών ήταν ένας από τους λίγους που αντιστάθηκαν καλύτερα στην κρίση του κορωνοϊού στην Ισπανία.

Εντούτοις, ο κύκλος εργασιών του κλάδου σημείωσε πτώση των εσόδων του κατά 5%, ή 129,85 δισ. ευρώ το 2020 και διακόπηκε η ανοδική τάση που είχε τα προηγούμενα έξι χρόνια. Συγκριτικά με τα στοιχεία του 2019, καταγράφηκαν 7,25 δισ. ευρώ λιγότερα.

Καθοριστικό παράγοντα της προαναφερθείσας πτώσης αποτέλεσε η υπολειτουργία του κλάδου της φιλοξενίας και του τουρισμού, όντας βασικοί πελάτες της βιομηχανίας των τροφίμων και ποτών. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η οικιακή κατανάλωση και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί η πτώση, διότι οι πωλήσεις που απευθύνονται στον τουρισμό παράγουν μεγαλύτερη αξία. Παρατηρήθηκε αύξηση κατά 19% στις δαπάνες κατά κεφαλήν, ή από 1.352 ευρώ στα 1.609 ευρώ. Οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 4,4%, ξεπερνώντας τα 33,9 δισ. ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο ήταν θετικό στα 12,6 δισ. ευρώ, ενώ και η πτώση των εισαγωγών είχε μεγάλη συμβολή σε αυτό το γεγονός. Ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν οι εξαγωγές ήταν η στροφή της Κίνας στην ισπανική αγορά για τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Αυτό οδήγησε στην αύξηση των συγκεκριμένων πωλήσεων προς την Κίνα κατά 67%, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ισπανικής Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών (FIAB), κ. Mauricio García de Quevedo.

Ο ίδιος προβλέπει ότι το 2021 θα είναι ένα καλό έτος για τις εξαγωγές, λόγω της εξαίρεσης προϊόντων, όπως το λάδι και το κρασί, από τους αμερικανικούς δασμούς. Όσον αφορά την ανάκαμψη του κύκλου εργασιών του κλάδου, υπογραμμίζει ότι θα εξαρτηθεί από την επιστροφή του τουρισμού στα φυσιολογικά επίπεδα και από την πρόοδο του εμβολιασμού. Ακόμα, επισημαίνει ότι τις επόμενες 100 ημέρες μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός των υπαλλήλων των εταιρειών του κλάδου.

Τέλος, ο κ. Fernando Miranda, Γενικός Γραμματέας Γεωργίας και Τροφίμων του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, αναφέρει ότι πρέπει να περιμένουμε έως τα τέλη του 2022 ή και το 2023,

προκειμένου να φτάσει ξανά ο κλάδος των τροφίμων στις προ πανδημίας  ανοδικές τάσεις.

 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Μεγάλη αύξηση του φόρου sτις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στη Βουδαπέστη και αναστολή νέων αδειών
Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Δήμος Καλαμάτας: Άρση καταγγελίας μίσθωσης του ακινήτου «Ξενοδοχείο Βασιλικόν»
Υπουργείο Τουρισμού: Ομάδα Εργασίας για τον κώδικα νομοθεσίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Δήμος Αλίμου: Πρόταση χρηματοδότησης για κατασκευή ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου
MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω