Ο τουριστικός τομέας, αποτελεί έναν από τους βασικότερους της τυνησιακής οικονομίας με συνεισφορά 14% στο ΑΕΠ της χώρας.
Το 2019 ήταν έτος ρεκόρ για τον τυνησιακό τουρισμό καθώς οι αφίξεις έφθασαν τα 9,5 εκατ. επισκέπτες το 2019. Λόγω όμως της πανδημίας, τα τουριστικά έσοδα της Τυνησίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μειώθηκαν κατά 65% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, σε περίπου 746 εκατ. δολάρια. Το 2020, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 78%, καθώς οι τουρίστες που κυρίως προέρχονται από δυτικές χώρες δεν επισκέφθηκαν την Τυνησία.
Η Τυνησία, έχοντας υποστεί μεγάλες και οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την πανδημία έχει, επί του παρόντος, εστιάσει στο να κερδηθεί το στοίχημα της τουριστικής θερινής περιόδου. Η τυνησιακή Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει διευκολύνσεις και παροχή δανείων σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και πολύπλευρη στήριξη των εργαζομένων. Ο τυνησιακός τουρισμός βασίζεται στη λειτουργία μεγάλων παράλιων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και εξοχικών κατοικιών όπου οι τουρίστες περνούν σχεδόν το σύνολο της διαμονής τους, κάτι που περιορίζει την κινητικότητα και προβάλλεται ως πλεονέκτημα στην εποχή της πανδημίας. Με το στόχο αυτό, στις 29/4, η χώρα άνοιξε ξανά τα σύνορά της σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι διακινούν την πλειονότητα των τουριστών που επισκέπτονται Τυνησία.
Ωστόσο, οι ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας, η αύξηση των θανάτων που συνδέονται με την πανδημία, οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας και η οριακή λειτουργία του συστήματος υγείας, οδήγησαν σε μια σειρά αυστηρών περιοριστικών μέτρων μιας εβδομάδας στις αρχές Μαΐου. Η Τυνησία ξεκινά την τρέχουσα τουριστική περίοδο με περισσότερους από 12.000 θανάτους, σε ένα πληθυσμό περίπου 12 εκατ. κατοίκων.
Με τη λήξη των έκτακτων αυτών μέτρων πάντως, εκκίνησε η τουριστική περίοδος με αφίξεις έως και δέκα πτήσεων εβδομαδιαίως στο αεροδρόμιο Enfidha, στο κέντρο περίπου της παράλιας ζώνης της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τουριστικές πόλεις όπως Hammamet και Sousse. Οι πτήσεις αυτές προέρχονται αποκλειστικά από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη (κυρίως Τσεχία και Πολωνία).
Παρ΄όλο που το ποσοστό των Ρώσων και ανατολικοευρωπαίων τουριστών είναι σχετικά μικρό ως προς το σύνολο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είναι αυτό στο οποίο αδιαλείπτως στηρίχθηκε ο τυνησιακός τουρισμός κατά την τελευταία δύσκολη δεκαετία, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο μουσείο Bardo και στην πόλη Sousse. Οι επιθέσεις αυτές είχαν γονατίσει την τουριστική βιομηχανία καθώς για μια τριετία οι μεγάλοι τουριστικοί tour operators είχαν εγκαταλείψει τη χώρα και οι αφίξεις δυτικοευρωπαίων είχαν σχεδόν μηδενιστεί.
Για μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων στον τομέα η μερική έστω ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι θέμα επιβίωσης. Παρόλα αυτά, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 54% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 60% σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή σε 144 εκατ. ευρώ στις 10/5 από 404 εκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια.
Τα ξενοδοχεία επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο στο 50% της χωρητικότητάς τους ενώ με πληρότητα ξενοδοχείου μόνο 30%, δεν υπάρχει κέρδος σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων. Ένα ξενοδοχείο, το οποίο συνήθως προσλαμβάνει 260 έως 270 υπαλλήλους, εφέτος απασχολεί μόλις 110 έως 120.
Σε αντίθεση με τους μεμονωμένους ταξιδιώτες, οι τουρίστες που φθάνουν με οργανωμένα γκρουπ δεν υπόκεινται σε απομόνωση πέντε έως επτά ημερών με δικά τους έξοδα, αρκεί μόνο η ύπαρξη αρνητικού τεστ PCR. Ωστόσο, οι εκτός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων εκδρομές τους ελέγχονται καθώς διοργανώνονται από τα ταξιδιωτικά γραφεία ώστε να σέβονται το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κίνηση της θερινής τουριστικής περιόδου μοιάζει παρακινδυνευμένη παρότι, οι εκτιμήσεις στην αρχή του τρέχοντος έτους ήταν ότι το 2021 θα ήταν έτος έντονης ανάκαμψης της τυνησιακής οικονομίας κατά 4% με βασικό παράγοντα την άνοδο του τουρισμού.