Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια ανήλθε ο πληθωρισμός στην Γερμανία.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του γενικού δείκτη τιμών διαμορφώνεται τώρα στο 2,5%. Ενισχυμένος ιδίως από τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων ενέργειας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, σύμφωνα τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή, ανήλθε στο 2,5%, ενώ όλοι οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των τιμών στους επόμενους μήνες.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο μετά τον Σεπτέμβριο 2011, οπότε ήταν επίσης 2,5%. Από την λήξη της ισχύος της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα. Ιδιαίτερα για τα προϊόντα ενέργειας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να μειωθεί και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Στην αρχή της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού την άνοιξη του 2020, οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν προσωρινά λόγω της χαμηλής ζήτησης στην παγκόσμια αγορά. Έκτοτε όμως έχουν ανοδική πορεία.
Επιπλέον, η εισφορά των 25 ευρώ ανά τόνο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά την καύση ντίζελ, βενζίνης, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, η οποία εισήχθη στις αρχές του έτους προκαλεί αύξηση τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων για τον εφοδιασμό οχημάτων. Αντίστοιχα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Μάϊο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οι υπηρεσίες κατά 2,2%. Από τον Απρίλιο έως τον Μάϊο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν συνολικά κατά 0,5%. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανέλθει έως και πάνω από 3% κατά την διάρκεια τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών συγκλίνουν στο γεγονός ότι η αύξηση του πληθωρισμού και κατά συνέπεια των περισσοτέρων κατηγοριών προϊόντων και υπηρεσιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσωρινές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας έτσι ώστε για το επόμενο έτος να αναμένονται αισθητά χαμηλότερα ποσοστά.
Παράλληλα όλο και περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει σχετική άνοδο, ιδιαίτερα στο χονδρεμπόριο όπου από 54 μονάδες τον μήνα Απρίλιο αυξήθηκε στις 65 μονάδες τον μήνα Μάϊο.
** Τα στοιχεία προέρχονται από την ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο.