WTTC και UNEP: Νέα έκθεση για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης στον τουρισμό

17-06-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Τα μπουκάλια, τα προϊόντα περιποίησης μιας χρήσης, οι πλαστικές σακούλες, οι κάδοι απορριμμάτων, οι συσκευασίες τροφίμων και τα ποτήρια συγκαταλέγονται στα προϊόντα που προκαλούν τους μεγαλύτερους πλαστικούς ρύπους.

Η επανεξέταση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης απαιτεί συνεργασία όλων των μερών, για το λόγο αυτό το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), εισάγουν μια νέα έκθεση, η οποία ασχολείται με το περίπλοκο ζήτημα των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης στον τουρισμό και στα ταξίδια. Η έκθεση «Επανεξέταση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης στα ταξίδια και τον τουρισμό» έρχεται στο φως καθώς τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να ανοίγουν ξανά και ο τουρισμός δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης στο μεταίχμιο της καταστροφικής πανδημίας.

Η έκθεση είναι ένα πρώτο βήμα για τη χαρτογράφηση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης σε ολόκληρη την αλυσίδα Ταξίδια και Τουρισμός, για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών ζητημάτων και για την παροχή πρακτικών και στρατηγικών συστάσεων για επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς. Στόχος της έκθεσης είναι να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν συλλογικά μέτρα και με συντονισμένες δράσεις και πολιτικές να οδηγήσουν σε μια αλλαγή, μέσω των μοντέλων που προάγουν  τις αρχές της κυκλικότητας, καθώς και τις τρέχουσες και μελλοντικές υποδομές αποβλήτων.

Οι συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν τον επαναπροσδιορισμό περιττών πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας τους προμηθευτές επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων, τον προληπτικό προγραμματισμό διαδικασιών που προλαμβάνουν την επιστροφή σε πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης σε περίπτωση εκδήλωσης νόσων, την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον σχεδιασμό προϊόντων και μοντέλων υπηρεσιών που μειώνουν τη χρήση πλαστικών ειδών και την αναθεώρηση των πολιτικών και των ποιοτικών προτύπων λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των αποβλήτων και την κυκλικότητα.

Σχετικά, η κα Virginia Messina, Αντιπρόεδρος και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της WTTC δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η πανδημία επιτάχυνε την ατζέντα της αειφορίας, με τις επιχειρήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εστιάζουν ακόμη περισσότερο σε αυτή. Ως αυξανόμενη προτεραιότητα, οι επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνουν τα απόβλητα πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και να προωθούν την κυκλικότητα, για την προστασία όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά κυρίως του πλανήτη. Καθίσταται επίσης σαφές ότι οι καταναλωτές κάνουν πιο συνειδητές επιλογές και υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα.

Η πανδημία είχε τόσο αρνητικές όσο και θετικές επιπτώσεις στη μόλυνση από πλαστικά μίας χρήσης. Η ζήτηση για πλαστικά είδη μίας χρήσης έχει αυξηθεί, με την ασφάλεια να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους τουρίστες, ενώ η χρήση τους αυξήθηκε και από τις υπηρεσίες take-away οι οποίες δούλεψαν εντατικά κατά τη διάρκεια των lockdown. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης, τα πλαστικά απόβλητα έχουν αυξηθεί από 1.500 τόνους στον εντυπωσιακό αριθμό των 6.300 τόνων την ημέρα, λόγω της αύξησης των παραδόσεων τροφίμων.

Ωστόσο, η πανδημία έχει επίσης αυξήσει και τη ζήτηση των καταναλωτών για εμπειρίες πράσινου τουρισμού σε όλο τον κόσμο, με την παγκόσμια μελέτη του 2019 να διαπιστώνει ότι το 82% των ερωτηθέντων έχουν επίγνωση για τα πλαστικά απόβλητα και ήδη ενεργούν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Η έκθεση αναγνωρίζει ότι απαιτούνται παγκόσμιες λύσεις για την αντιμετώπιση των εταιρικών προβληματισμών σχετικά με τη χρήση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης.

Από πλευράς της, η κα Sheila Aggarwal-Khan, Διευθύντρια του Τμήματος Οικονομίας του UNEP δήλωσε ότι ο τουρισμός θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κρίσεων, της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης, καθώς επίσης και της κυκλικότητας στη χρήση πλαστικών. Η έλευση του κορωνοϊού και ο επακόλουθος πολλαπλασιασμός πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Με περίπου το 90% του πλαστικού στον ωκεανό να προέρχεται από χερσαίες πηγές και την ετήσια ζημιά των πλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα να ανέρχεται σε 13 δισ.δολάρια ετησίως, η αντιμετώπιση της πρόκλησης των πλαστικών στον τομέα Ταξίδια & Τουρισμός είναι τεράστια.

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις