Κάποιοι προορισμοί κλείνουν για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες

23-06-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος κατάλογος ταξιδιωτικών προορισμών είτε κλείνει τις πύλες του σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, είτε ανοίγει ξανά μόνο σε επισκέπτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 

Σε κάθε περίπτωση, οι μη εμβολιασμένοι τουρίστες βλέπουν ότι οι ταξιδιωτικές τους επιλογές αρχίζουν να μειώνονται, καθώς αρκετές χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών τους και απλοποιούν τις απαιτήσεις εισόδου έναντι των πολιτικών ανοιχτών συνόρων για όλους.

Οι μη εμβολιασμένοι τουρίστες δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι

Όταν η Ανγκουίλα άνοιξε ξανά τον περασμένο Νοέμβριο, οι ταξιδιώτες στο μικρό νησί της Καραϊβικής έπρεπε να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν, αλλά και μετά την άφιξή τους. Ωστόσο τον Απρίλιο εμφανίστηκε ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού και η Ανγκουίλα έκλεισε τα σύνορά της στους τουρίστες για ένα μήνα.

Από την επόμενη εβδομάδα, οι ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην Ανγκουίλα.

Συνεπώς, από την 1η Ιουλίου, οι επισκέπτες πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από την άφιξή τους. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Συμβουλίου Τουρισμού, αυτό ισχύει για όλους τους επισκέπτες που έχουν δικαίωμα εμβολιασμού, με εξαίρεση τα παιδιά.

Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται πλέον να τεθούν σε καραντίνα, να κάνουν τεστ κορωνοϊού κατά την άφιξη ή να καταβάλουν τέλη εισόδου. Νωρίτερα φέτος, οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρεώθηκαν 300 δολάρια για την είσοδό τους στο νησί, ενώ οι μη εμβολιασμένοι επισκέπτες έπρεπε να καταβάλουν 600 δολάρια.

Ωστόσο, η Ανγκουίλα δεν είναι το μόνο νησί της Καραϊβικής που κλείνει τις πόρτες του σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, αφού από τις 29 Μαΐου και το Σεντ Κιτς και Νέβις  δέχεται μόνο ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια στις Η.Π.Α. ή στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι τα νησιά επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ., οι τουριστικοί χώροι είναι κλειστοί έως τις 26 Ιουνίου και δεν έχει ακόμη αναφερθεί χρονικό πλαίσιο για το άνοιγμα σε μη εμβολιασμένους τουρίστες.

Ένας επιτακτικός λόγος για ταξίδια

Άλλες περιοχές απαιτούν από τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες να δείξουν ότι ταξιδεύουν για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με διακοπές.

Όταν η Γαλλική Πολυνησία, η οποία περιλαμβάνει τα νησιά της Ταϊτή και της Μπόρα Μπόρα, άνοιξε ξανά την 1η Μαΐου, ξεχώρισε τους Αμερικανούς ως τη μόνη εθνικότητα που θα μπορούσε να εισέλθει με σκοπό τον τουρισμό. Η πολιτική αυτή ίσχυε και για τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς, αν και εκείνοι που δεν έχουν αντισώματα,  υπόκεινται σε καραντίνα.

Αυτό έκτοτε άλλαξε. Από τις 16 Ιουνίου, οι εμβολιασμένοι τουρίστες μπορούν να εισέλθουν, εάν πέρασαν τις προηγούμενες 15 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις περισσότερες γαλλικές περιοχές ή στις χώρες της «πράσινης ζώνης» της Γαλλίας. Οι χώρες «πράσινης ζώνης» περιλαμβάνουν επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καθώς και χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «πράσινη» λίστα χωρών της Γαλλίας

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καθώς και η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες οι άλλες εθνικότητες,  συμπεριλαμβανομένων όλων των μη εμβολιασμένων ταξιδιωτών, πρέπει να αποδείξουν ότι ταξιδεύουν για λόγους υγείας, οικογένειας ή εργασίας, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στη Γαλλική Πολυνησία. «Ο τουρισμός δεν είναι επιτακτικός λόγος για ταξίδια», σύμφωνα με τον τουριστικό ιστότοπο της Ταϊτής.

Η πολιτική της Γαλλίας είναι ελαφρώς πιο χαλαρή. Επιτρέπει στους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες από «πράσινες» χώρες να εισέλθουν μέσω ενός αρνητικού τεστ κορωνοϊού. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες από «πορτοκαλί» χώρες, που δεν είναι στην πράσινη ή κόκκινη λίστα, δηλαδή η πλειοψηφία του κόσμου, πρέπει να εμβολιαστούν για να εισέλθουν ή να αποδείξουν ότι ταξιδεύουν για επείγουσες υποθέσεις.

Η Ισπανία από την άλλη πλευρά, έκανε ένα βήμα παραπέρα. Από τις 7 Ιουνίου, υποδέχεται ταξιδιώτες από την Ευρώπη και εθνικότητες από μια λίστα με 10 χώρες οι οποίες έχουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όλοι οι άλλοι τουρίστες πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να εισέλθουν στη χώρα.

Πράξη εξισορρόπησης

Οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως αυτές της Καραϊβικής, πρέπει να εξισορροπήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του καλωσορίσματος των τουριστών με την ασφάλεια των πολιτών του, δήλωσε ο Tim Hentschel, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κρατήσεων ξενοδοχείων HotelPlanner. Ο κ. Hentschel ανέφερε στα ξένα μέσα ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ειδικών λοιμωξιολόγων και των επικεφαλής του τουρισμού. Παράλληλα, ο κ. Hentschel ανέφερε ότι η Ασία είναι μία πολύ διαφορετική ιστορία, κυρίως λόγω των χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού. Τέλος, ο κ. Hentschel επεσήμανε ότι, παρόλο που η απαίτηση εμβολιασμού των τουριστών έχει νόημα σε ορισμένα μέρη, δεν θα λειτουργήσει παντού.

διαβάστε ακόμα

MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις