Ο αντίκτυπος της κρίσης στις γαλλικές επιχειρήσεις

06-07-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρό αντίκτυπο στις οικονομικές καταστάσεις των γαλλικών επιχειρήσεων, είχε η πανδημία σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του γαλλικού Υπουργείο Οικονομίας.

Οι εταιρείες παρουσίασαν απότομη πτώση του κύκλου εργασιών και αναγκάστηκαν να προβούν σε σημαντική μείωση του κόστους τους και σε εκτεταμένο δανεισμό για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ, ταυτόχρονα, έλαβαν μεγάλης κλίμακας δημόσια στήριξη.

Δεδομένου ότι ως επί το πλείστον, τα οικονομικά αποτελέσματα και οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων για το έτος 2020 δεν είχαν ακόμη δημοσιευθεί, η μελέτη χρησιμοποιεί εργαλεία μικρο-προσομοίωσης για τον ποσοτικό προσδιορισμό της επίδρασης της πανδημίας στην οικονομική υγεία σχεδόν 2 εκατ. επιχειρήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της προστιθέμενης αξίας των γαλλικών εταιρειών.

Η προσομοίωση δείχνει ότι η κρίση είχε σημαντικό αντίκτυπο στις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων, καθιστώντας το μερίδιο αυτών που πάσχουν από έλλειψη ρευστότητας υψηλότερο κατά 8,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 από ό,τι σε ένα έτος χωρίς κρίση (μερίδιο 24% το 2020 έναντι 15,6% ένα έτος χωρίς κρίση). Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης που εισήγαγε η κυβέρνηση είχαν σημαντική ελαφρυντική επίδραση στο σοκ, καθώς υπολογίζεται ότι χωρίς αυτά, το μερίδιο των εταιρειών με προβλήματα ρευστότητας θα εκτοξευόταν στο 36%.

Η επίδραση των μέτρων στήριξης μπορεί επίσης να φανεί και στα ποσοστά φερεγγυότητας των γαλλικών επιχειρήσεων: το ποσοστό των αφερέγγυων εταιρειών θα είχε αυξηθεί κατά 8,3 εκατοστιαίες μονάδες χωρίς δημόσια στήριξη, έναντι 3  εκατοστιαίων μονάδων με τα μέτρα στήριξης (μερίδιο 6,6% το 2020 έναντι 3,6% ένα έτος χωρίς κρίση και 11,6% χωρίς τα μέτρα δημόσιας στήριξης).

Όσον αφορά τους τομείς δραστηριότητας των επιχειρήσεων, ο αντίκτυπος της κρίσης ποικίλλει ευρέως ανά τομέα. Χωρίς κανένα μέτρο στήριξης, η κρίση θα οδηγούσε σε απότομη αύξηση της αφερεγγυότητας μεταξύ των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στέγασης και εστίασης και, σε μικρότερο βαθμό, εκείνων που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, το εμπόριο και τις μεταφορές. Τα μέτρα δημόσιας στήριξης είχαν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο, με ορισμένα εξ αυτών να προορίζονται ειδικά γι αυτούς τους τομείς.

Ο αντίκτυπος της κρίσης ποικίλλει, επίσης, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια στήριξη, το ποσοστό των πτωχεύσεων εμφανίζεται μεγαλύτερο μεταξύ των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων, σε σύγκριση με αυτό των μεγάλων επιχειρήσεων και των μικροεπιχειρήσεων.

Τέλος, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επίδραση της κρίσης στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων είναι πιθανό να επηρεάσει τις επενδύσεις τους κατά τη φάση της ανάκαμψης. Η οικονομετρική μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι η κρίση του χρέους που σχετίζεται με την υγειονομική κρίση θα μπορούσε να περιορίσει τις επενδύσεις κατά περίπου 2% μεσοπρόθεσμα. 

 

διαβάστε ακόμα

MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις