H Bαλένθια γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα καταμετρά το αποτύπωμα νερού της τουριστικής της δραστηριότητας, προχωρώντας περαιτέρω με τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού.
Νέα έρευνα που διενήργησε η εταιρία Global Omnium σε συνεργασία με το ίδρυμα Visit València και το δημοτικό συμβούλιο της Βαλένθια, αποτυπώνει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στους υδάτινους πόρους, υπολογίζοντας την κατανάλωση και τη μόλυνση του πόσιμοθ νερού που προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από διαφορετικά στοιχεία της τουριστικής δραστηριότητας, από τις μεταφορές και τη φιλοξενία μέχρι τα εστιατόρια και τους χώρους αναψυχής.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη Στρατηγική Αειφόρου Τουρισμού της Βαλένθια η οποία έχει στόχο να μετατρέψει την πόλη σε προορισμό ουδέτερο ως προς το αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025. Παρομοίως, η Βαλένθια στοχεύει σε ουδέτερο αποτύπωμα στους υδάτινους πόρους μέσα από πιο αποτελεσματική διαχείριση. Η έρευνα πιστοποιήθηκε από την AENOR.
Σύμφωνα με αυτήν, ο συνολικός όγκος κατανάλωσης νερού που προήλθε από την τουριστική δραστηριότητα στη Βαλένθια το 2019 ήταν 74,23 κυβικά εκτάρια, που σημαίνει υδατικό αποτύπωμα 0,315 κυβικών μέτρων ανά τουρίστα την ημέρα. Ο υπολογισμός περιλαμβάνει επίσης επιβάτες κρουαζιέρας και αυτούς που απλά επισκέπτονται την πόλη με εκδρομή.
Μόνο το 16% του συνόλου αντιστοιχεί σε νερό που καταναλώνεται άμεσα από τουρίστες, κυρίως σε τουριστικά καταλύματα, ενώ το 84% είναι έμμεση κατανάλωση που σχετίζεται με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών ή την επεξεργασία τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως γεύματα που καταναλώνουν οι επισκέπτες στα εστιατόρια της πόλης, αγορές από καταστήματα και συντήρηση αξιοθέατων και χώρων διασκέδασης. Η χρήση των μεταφορών (τόσο τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και η ενοικίαση αυτοκινήτων) αποτελούν μόνο το 0,1% του υδατικού αποτυπώματος του τουρισμού.
Οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,53% του αποτυπώματος νερού, αριθμός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο απόδοσης της πόλης που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, με 87% πραγματική απόδοση ως αποτέλεσμα του ολοκληρωμένου ψηφιακού δικτύου μέτρησης.
Ο υπολογισμός του αποτυπώματος νερού είναι το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό ευκαιριών για τη μείωση της κατανάλωσης νερού και την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για μια πιο βιώσιμη διαχείριση αυτού του πόρου. Αυτό, δεν θα προσφέρει απλώς εξοικονόμηση χρημάτων για την τοπική οικονομία, αλλά θα συμβάλει και στη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων και οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε έναν βιώσιμο, ασφαλή και υγιή προορισμό.
Τον Ιούνιο του 2020, η πόλη επαλήθευσε το αποτύπωμα άνθρακα ολόκληρης της τουριστικής δραστηριότητας. Το έργο αναπτύχθηκε από την Global Omnium σε συνεργασία με το ίδρυμα Visit València και το Δημοτικό Συμβούλιο και έλαβε το πιστοποιητικό AENOR τον επόμενο μήνα. Με αυτή την παλαιότερη διάκριση, η πόλη της Βαλένθια συνεχίζει να κάνει βήματα για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη βιωσιμότητα.