Σε ανοδική πορεία η ολλανδική οικονομία

20-09-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Η οικονομία της Ολλανδίας θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021 και 3,2% το 2022 σύμφωνα με Έκθεση του Γραφείου Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής της χώρας.

Η εν λόγω εκτίμηση λαμβάνει ως προϋπόθεση ότι δεν θα απαιτηθούν νέα περιοριστικά μέτρα μεγάλης κλίμακας. Μετά το πέρας εφαρμογής των μέτρων στήριξης, η ανεργία το επόμενο έτος θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,6%.  Στην απίθανη, κατά την έκθεση, περίπτωση που οι περιορισμοί μεγάλης κλίμακας στην οικονομία καταστούν και πάλι απαραίτητοι, θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Αν και η οικονομία στο σύνολό της ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, η παρουσία του κορωνοϊού παραμένει σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας. Εξαιτίας εν λόγω αβεβαιότητας, των στοχευμένων περιοριστικών μέτρων και /ή της μετατόπισης της ζήτησης, ένας περιορισμένος αριθμός τομέων οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσει να υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας βραχυπρόθεσμα και πιθανώς εν μέρει μακροπρόθεσμα. Η «προσαρμογή» της οικονομίας λόγω παύσης λειτουργίας επιχειρήσεων θα είναι αναπόφευκτη και με οικονομικά κριτήρια επιθυμητή, ειδικά λόγω των ελλείψεων στην αγοράς εργασίας σε τομείς που δεν επηρεάζονται από την πανδημία και καταγράφουν αύξηση της ζήτησης.

Το 2021 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,3% και το επόμενο έτος θα μειωθεί στο 1,8% λόγω παύσης στήριξης επιχειρήσεων και αύξησης των φορολογικών εσόδων. Λόγω της σημαντικής ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος ήδη βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς λόγω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών. Το 2021 η αγοραστική δύναμη θα αυξηθεί κατά 0,8% κατά μέσο όρο ως αποτέλεσμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της Ολλανδίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 3,1 % σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η εν λόγω θετική εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και του διεθνούς εμπορίου. Η κρατική κατανάλωση συνέβαλε επίσης θετικά ενώ οι επενδύσεις κατέγραψαν μείωση.

Οι τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και της βιομηχανίας είχαν σημαντικό μερίδιο στην αύξηση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020, το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος έτους κατέγραψε αύξηση 9,7%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση ιστορικά από έτος σε έτος. Ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ την εξεταζόμενη περίοδο σε συνδυασμό με την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας λόγω πανδημίας, υπήρξε η σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας η οποία ωστόσο δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα προσφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά την τελευταία πεντηκονταετία ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας υπερέχει του αριθμού των ανέργων.

 

διαβάστε ακόμα

MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις