Το Βασκικό Κέντρο Γαστρονομίας, αποτελεί τη σημαντικότερη σχολή γαστρονομίας στην Ισπανία και μία εκ των κορυφαίων της Ευρώπης και παγκοσμίως.
Η σχολή προσφέρει πτυχίο πανεπιστημίου γαστρονομίας, μέσω του πανεπιστημίου Mondragón με 500 απόφοιτους, 38 εθνικοτήτων καθώς και μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Επιστήμη της Γαστρονομίας. Επιπλέον, πρωτοτυπία αποτελεί και το διδακτορικό που προσφέρεται πλέον στον αντίστοιχο κλάδο.
Το εν λόγω κέντρο γαστρονομίας ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου κέντρου καινοτομίας γαστρονομίας παγκοσμίως. Σκοπός είναι η ανάπτυξη καινοτομιών και της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης και γνώσης της γαστρονομίας, μέσω 150 ερευνητικών σχεδίων, σε συνεργασία με επιχειρήσεις. Το κέντρο θα στεγάζεται σε κτίριο, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, στην αστική περιοχή Gros του Σαν Σεμπαστιάν, στη Χώρα των Βάσκων. Στο κτίριο θα στεγάζονται, μεταξύ άλλων, τάξεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, εργαστήρια για την εύρεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και χώροι συνεργασίας και coworking, εκθέσεων και εκδηλώσεων.
Το κέντρο ευελπιστεί να δραστηριοποιείται ως ίδρυμα και σύμφωνα με τον Διευθυντή του, κ. Joxe Mari Aizega, οι οικονομικές του αποδόσεις θα φθάνουν τα 750 εκατ. ευρώ, από τα οποία το κράτος, μέσω φορολογίας, θα εισπράττει περί τα 4,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μέσω του Gastronomy Open Ecosystem, θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος για την προσέλκυση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού ταλέντου και των νεοφυών επιχειρήσεων.