Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα της Ισπανίας, προχώρησαν τις διαδικασίες για την έγκρισή των Γενικών Προϋπολογισμών του Κράτους για το 2022.
Χαρακτηριστικό τους αποτελεί η διατήρηση του ορίου δαπάνης σε ιστορικά υψηλά και, συγκεκριμένα, στα 196,14 δισ. ευρώ, καθώς και το υψηλό ποσοστό, επί του συνόλου, που λαμβάνουν τα κοινωνικά μέτρα, στα οποία θα κατευθυνθεί το 59,8% του συνόλου των δαπανών. Επιπλέον, στους εν λόγω Προϋπολογισμούς συμπεριλαμβάνονται και τα 27,63 δισ. ευρώ, τα οποία θα λάβει η Ισπανία το 2022 από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Κυβέρνηση ευελπιστεί να μειώσει την ανισότητα και να αυξήσει τις ίσες ευκαιρίες για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, ενισχύοντας την ασφάλεια, την κοινωνική και γεωγραφική συνοχή της Ισπανίας και προωθώντας την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Επομένως, το ισπανικό Υπουργείο Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης είναι αυτό, στο οποίο δίνεται ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός, συνόλου 33,71 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το Υπουργείο Μεταφορών, Μετακινήσεων και Αστικού Θεματολογίου λαμβάνει συνολικά 13,33 δισ.ευρώ, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των υπουργείων, με το μεγαλύτερο ποσό, 5,875 δισ. ευρώ, να αφορά την ανακαίνιση κατοικιών.
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού είναι ο πιο αυξημένος, σε σύγκριση με το 2021, καθώς περιλαμβάνει 4,38 δισ. ευρώ, 82,9% περισσότερο από το 2021, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση του 48,4% και 46,7% παρατηρείται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπουργείο Καταναλωτή, αντίστοιχα. Το τελευταίο, παρά τη μεγάλη αύξηση, έχει τον μικρότερο προϋπολογισμό.
Μείωση παρατηρείται στα υπουργεία, οι δαπάνες των οποίων υπήρξαν αυξημένες, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία βρίσκεται πλέον υπό μεγαλύτερο έλεγχο, σε σύγκριση με τις αρχές του έτους. Πτώση 63,7% έχουν οι Προϋπολογισμοί για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας, καθώς η αγορά εργασίας φαίνεται να ανακάμπτει. Μειωμένο προϋπολογισμό έχει και το Υπουργείο Υγείας, αυξημένο, ωστόσο, σε σύγκριση με τους προτελευταίους προϋπολογισμούς, δεδομένου ό,τι η πανδημία ελέγχεται σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς περί το 80% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Για το επόμενο έτος έχει προγραμματιστεί δαπάνη, ύψους 1,465 δισ. ευρώ, για την απόκτηση εμβολίων.
Στήριξη των νέων
Ένα αξιοσημείωτο ποσό κατευθύνεται για τη στήριξη των νέων. Συγκεκριμένα, 12,55 δισ. ευρώ, ποσό κατά 84,8% υψηλότερο από το αντίστοιχο τρέχοντος έτους, θα επενδυθεί στους ενήλικες μικρότερης ηλικίας, δεδομένου ότι αποτελούν την κοινωνική ομάδα, που περισσότερο έχει πληγεί τόσο από την πανδημία όσο και από την οικονομική κρίση του 2008. Ορισμένες από τις βοήθειες είναι η μηνιαία συνδρομή 250 ευρώ για την πληρωμή ενοικίου σε νέους μεταξύ 18 και 35 ετών, με εισόδημα μικρότερο των 23.750 ευρώ, ετησίως, ενώ σε όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος ηλικίας τους, θα δοθεί επιταγή 400 ευρώ για δαπάνη σε πολιτιστικά δρώμενα.
Διευκρινίζεται ότι στις εν λόγω πολιτιστικές δραστηριότητες, η Κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει τις ταυρομαχίες. Παράλληλα, θα δοθούν υποτροφίες για κρατικές θέσεις, όπως κρατικών δικηγόρων, δικαστών κ.α., προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος προετοιμασίας των εξετάσεων και να δοθεί η ευκαιρία προετοιμασίας από φτωχότερα άτομα. Ο συνολικός προϋπολογισμός, για εκπαιδευτικούς λόγους, φθάνει τα 2,199 δισ. ευρώ.
Οι Προϋπολογισμοί του 2022 προβλέπουν την αύξηση των συντάξεων, σύμφωνα με τον πληθωρισμό, το οποίο αφορά 9,6 εκατ. συνταξιούχους. Στους 449.724 συνταξιούχους, για τους οποίους δεν προβλέπεται η εν λόγω αύξηση το 2022, θα δοθεί αύξηση, ύψους 3% το 2023. Το συνολικό ποσό των συντάξεων αυξάνεται κατά 4,8% και φθάνει τα 171,165 δισ. ευρώ. Πέραν των συνταξιούχων, αύξηση στο μισθό τους κατά 2% θα παρατηρήσουν και οι 2,7 εκ. δημόσιοι εργαζόμενοι ενώ το Ελάχιστο Εισόδημα Διαβίωσης επεκτείνεται σε περαιτέρω δικαιούχους και μετρά 4,436 δισ. ευρώ.
Οι Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας θα λάβουν 126,508 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, κα. Μαρία Χεσούς Μοντέρο, το σύστημα χρηματοδότησης των Αυτόνομων Κοινοτήτων για το 2022 μετρά 108,79 δισ. ευρώ, στα οποία προστίθενται 10,71 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων και 7 δισ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις των ταμείων το 2020, εξαιτίας της αλλαγής διαχείρισης του ΦΠΑ το 2017.
Η Κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη, της τάξεως του 6,5% φέτος και 7% το 2022, ενώ, σύμφωνα με τους εν λόγω Προϋπολογισμούς, το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5% του ΑΕΠ και το χρέος θα υποχωρήσει στο 115,1% το επόμενο έτος από το 119,5%, εκτίμηση της κυβέρνησης για το τρέχον έτος.
Οι αντιδράσεις της αγοράς
Οι πρώτες αντιδράσεις εργατικών σωματείων και επιχειρηματικών οργανισμών είναι ανάμεικτες.
Από την πλευρά τους, τα εργατικά σωματεία χαιρετίζουν τις αυξημένες κρατικές δαπάνες και τη μισθολογική αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, αν και υποστηρίζουν ότι η τελευταία έπρεπε να είναι υψηλότερη του 2%. Αντίθετα όμως, η Ισπανική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανισμών (CEOE) καθώς και άλλοι οικονομικοί αναλυτές, ασκούν έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας τόσο ότι οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη και για τα κέρδη του κράτους είναι υπερβολικά αισιόδοξες όσο και ότι ορισμένες δαπάνες είναι αδικαιολόγητες.
Επισημαίνεται η ανησυχία για μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, ενώ κατακρίνεται το γεγονός ότι οι φόροι επί των επιχειρήσεων δεν μειώνονται, δημιουργώντας προβλήματα στα αποθεματικά τους, όντας αδύνατον να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η ανεργία και, ιδιαίτερα, στους νέους.