Η Ολλανδία έχει καταστεί λιγότερο ελκυστική ως προς την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων ή την επέκταση των ήδη υφισταμένων όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία Ολλανδών Βιομηχάνων και Εργοδοτών (VNO-NCW) αλλά και πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικές οργανώσεις και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το επιδεινούμενο κυκλοφοριακό πρόβλημα, η ακρίβεια ως προς τη στέγαση και η κυβερνητική αστάθεια (δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση έπειτα από τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου), συντείνουν στην εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα με την πρόεδρο της VNO-NCW Ingrid Thijssen, η Ολλανδία χάνει ευκαιρίες. Κατά την ίδια, οι εταιρείες δεν είναι ακόμη έτοιμες να εγκαταλείψουν τη χώρα μαζικά, ωστόσο τα φαινόμενα απατούν και «υπάρχει σήψη στο επιχειρηματικό κλίμα». Η Ολλανδία εξακολουθεί να επιτυγχάνει υψηλές βαθμολογίες σε κάθε είδους κατατάξεις, αλλά οι ανταγωνιστές την πλησιάζουν ή την έχουν ήδη ξεπεράσει. Για παράδειγμα, το Βέλγιο ήδη επενδύει περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη σε σύγκριση με την Ολλανδία. Οξύ πρόβλημα δημιουργεί ακόμη η κρίση αζώτου, η οποία εμποδίζει τις επενδύσεις ενώ 130 έργα έχουν ήδη αναβληθεί ή έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Ανησυχίες προκαλούν επίσης και ορισμένα πρακτικά θέματα, όπως η επανεμφάνιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και η συνακόλουθη δυσκολία πρόσβασης στους χώρους εργασίας, ή η έλλειψη προσιτής στέγασης. Κατά την κα Thijssen, επενδύσεις έχουν ήδη ακυρωθεί επειδή οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να βρουν προσιτή στέγαση στην περιοχή. Προσοχή ακόμη πρέπει να δοθεί στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες όμως αφορούν την μη προβλεψιμότητα της κυβέρνησης και έναν εν πολλοίς «αυτοσχεδιασμό» (ad hoc) ως προς τις ασκούμενες πολιτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς την τελευταία περίπτωση είναι η πρόσφατη ανακήρυξη αύξησης του φόρου επί των κερδών, ενώ η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στους εργοδότες φορολογική ελάφρυνση. Έτσι ο συντελεστής φόρου επί των κερδών στην Ολλανδία κατέστη ξαφνικά σημαντικά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με εκτιμώμενη συνέπεια τη μείωση κατά 10 % των επενδύσεων στη χώρα. Κατά την κα Thijssen, οι επιχειρήσεις αποφασίζουν να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις κατά κύριο λόγο όταν μία κυβέρνηση τους προσφέρει σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.