Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τα γαλλικά τελωνεία, 2021,
Το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας μόνο τον μήνα Αύγουστο άγγιξε τα 7 δισ. ευρώ, σε επίπεδα ρεκόρ, που παραπέμπουν χρονικώς στην περίοδο της πανδημίας κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους.
Η αιτία της αύξησης αποδίδεται τόσο στην αύξηση των πρώτων υλών, όσο και της ενέργειας. Σημειώνεται πως οι εισαγωγές της Γαλλίας την προαναφερθείσα περίοδο έφτασαν τα 48,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές τα 41,6 δισ. ευρώ.
Τον εν λόγω μήνα, οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών ήταν ιδιαίτερα ανοδικές, αφού σε αξία συνολικά άγγιξαν τα 14,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια την ενίσχυση του ελλείμματος των συναλλαγών σε ενδιάμεσα αγαθά. Στο μεταξύ, η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων προκάλεσε μία άνοδο των ενεργειακών τιμών, συμβάλλοντας με την σειρά της στην εμφάνιση ενεργειακού ελλείμματος που εκτιμάται σε 3,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2021.
Σε κάθε περίπτωση, οι προαναφερόμενες εξελίξεις φαίνεται πως θα επηρεάσουν σημαντικά τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας από τούδε και στο εξής και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε σχετική πρόσφατη έκθεσή του το γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών Ιnsee επισημαίνει πως οι εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο της Γαλλίας αναμένεται να συρρικνώσουν το γαλλικό Α.Ε.Π. κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,1% το αμέσως επόμενο.
Από την άλλη πλευρά, σε αντίθεση με τις ανωτέρω δυσάρεστες οικονομικές επιδόσεις, σε ένα άλλο κρίσιμο πεδίο, αυτό της ανεργίας, το Ινστιτούτο Ιnsee προβλέπει πως ο σχετικός δείκτης θα μειωθεί σε 7,6%, από 8% σήμερα, το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Eιδικότερα, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021, δημιουργήθηκαν 149.000 και 289.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης αντίστοιχα. Η θετική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί-ίσως πιο μετριοπαθώς-κατά τη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου τριμήνου 2021.
Η ανάκαμψη δε της αγοράς εργασίας, οδήγησε με την σειρά της σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων πολιτών. Σύμφωνα με έρευνα του Insee, η ενδυνάμωση της σχετικής αγοραστικής δύναμης που συνδέεται με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, θα μπορούσε να προκαλέσει μία ενίσχυση κατά 3,4% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το έτος 2021.