Τρομάζουν και την Ισπανία οι αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα

08-11-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Οκτώβριο έφθασε το 5,5%, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1992.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται, στερούμενοι, με αυτόν τον τρόπο, αγοραστική δύναμη. Εντούτοις, στον κλάδο των τροφίμων, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς οι επιχειρήσεις δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις στα κόστη τους, αδυνατώντας να αυξήσουν τις τιμές του τελικού προϊόντος στα αντίστοιχα επίπεδα, λόγω του ανταγωνισμού. Πρόσφατα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού και ζυμαρικών της χώρας, Ebro Foods, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αύξηση των τιμών των προϊόντων του. Αιτία είναι ότι, σύμφωνα με την εταιρία, η τιμή του σίτου έχει αυξηθεί κατά 60%. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιόλαδου, Deoleo, αναθεωρεί τις τιμές των προϊόντων της εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της αύξησης των πρώτων υλών κατά 70%. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, αύξησε τα έσοδά της το πρώτο εννεάμηνο κατά 3%, εξαιτίας της αύξησης των τιμών, παρά τη μειωμένη κατανάλωση σε σύγκριση με το 2020, αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τελευταίες είχαν φθάσει ιστορικά υψηλά. Σε παρόμοιες αυξήσεις έχουν προβεί και πολυεθνικές, όπως η Nestle και η Danone.

Εντούτοις, ο ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών δεν επιτρέπει την αντίστοιχη αύξηση στο τελικό προϊόν, δεδομένου ότι πολλές εταιρίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν, ακόμη και με αρνητικά αποτελέσματα, εξαιτίας των χρηματικών αποθεματικών τους. Πέραν όμως των εταιριών και των τελικών πωλητών των προϊόντων, οι αυξήσεις τιμών των πρώτων υλών, της ενέργειας και τα αυξημένα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης, προκαλούν προβλήματα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, ξεκινώντας από τους αγρότες.

Αγροτικές ενώσεις στην Ισπανία αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς τα κόστη τους έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50%, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων, της ενέργειας και των πλαστικών που χρησιμοποιούν. Πέραν αυτών, σημαντικά είναι τα κόστη και οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν, από την εκ νέου ανοικοδόμηση του τομέα, ο οποίος έχει βιώσει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία έτη. Δεδομένων των ανωτέρω, η ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των Ισπανών αγροτών επιβαρύνεται περαιτέρω.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Ομοσπονδίας Γαλακτοβιομηχανιών Ισπανίας, εάν η κατάσταση δεν μεταβληθεί, τα προβλήματα, που θα προκληθούν, εξαιτίας της απώλειας εσόδων, της μείωσης της παραγωγικότητας αλλά και της παύσης ανάπτυξης του τομέα θα είναι ανεπανόρθωτα και θα έχουν σημαντικά αρνητική επίπτωση, τόσο στον κλάδο όσο και στη συνολική ισπανική οικονομία. Σημειώνεται, τέλος, ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, τον μήνα Οκτώβριο στην Ισπανία, ήταν χαμηλότερη από την αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών και, συγκεκριμένα, της τάξεως του 1,6%, σε σύγκριση πάντα με τον ίδιο μήνα του 2020. Σε σύγκριση με τις τιμές του Σεπτεμβρίου, η αύξηση στην εν λόγω κατηγορία έφθασε το 1,3%.

διαβάστε ακόμα

Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις
Sky Express: Ξεκίνησαν καθημερινές πτήσεις Αθήνα - Κωνσταντινούπολη
Αντώνης Παγώνης | 10ετές πρόγραμμα για την προβολή συγκεκριμένων προορισμών
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025