Το πρώτο διαβατήριο με αναγραφή φύλου Χ «intersex» εξέδωσε το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, με προοπτικές να διευρύνει τις επιλογές των ταξιδιωτών το 2022.
Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων που δεν επιθυμούν να αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες ή άνδρες (Μεσοφυλία).
Αντίστοιχη ρύθμη έχουν υιοθετήσει η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ν. Ζηλανδία και το Νεπάλ.
Η ειδική διπλωματική απεσταλμένη των Ηνωμένων Πολιτειών για τα δικαιώματα LGBTQ, Jessica Stern, χαρακτήρισε τις αλλαγές ως ιστορικές και ευχάριστες, σημειώνοντας ότι ευθυγραμμίζουν τα κυβερνητικά έγγραφα με τη «ζωντανή πραγματικότητα» ενός ευρύτερου φάσματος χαρακτηριστικών του ανθρώπινου φύλου από αυτό που αντανακλάται στις δύο προηγούμενες αναγραφές.
Όταν ένα άτομο αποκτά στοιχεία ταυτότητας που αντιπροσωπεύουν ακριβώς την πραγματική του αυτότητα, μπορεί να ζει με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και σεβασμό, δήλωσε η κ. Stern.
Επίσης, πλέον επιτρέπεται ο αυτοπροσδιορισμός ως άνδρα ή γυναίκα, περιορίζοντας την ανάγκη παροχής ιατρικής βεβαίωσης εάν το φύλο δεν ταιριάζει με εκείνο που αναγράφεται σε άλλα έγγραφα ταυτοποίησης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία του ατόμου που έλαβε το διαβατήριο και εκπρόσωπός του αρνήθηκε να αναφέρει εάν πρόκειται για την Dana Zzyym, κάτοικο του Κολοράντο που διεκδικούσε μια τέτοια ρύθμιση στα δικαστήρια από το 2015, επικαλούμενος ζητήματα απορρήτου.
Ο/Η κ. Zzyym αρνούνταν να εκδόσει διαβατήριο καθώς, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, είχε σημειώσει τη λέξη «intersex» επάνω από τα κουτιά Μ (άνδρας) και F (γυναίκα) και διεκδικούσε την παρουσία ένδειξης φύλου Χ.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο/η Zzyym γεννήθηκε με απροσδιόριστα σωματικά, σεξουαλικά χαρακτηριστικά, αλλά μεγάλωσε ως αγόρι και υποβλήθηκε σε διάφορες διαδικασίες που απέτυχαν να τον κάνουν να φαίνεται αρρενωπός. Ο Zzyym υπηρέτησε ως άνδρας στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά αργότερα αναγνωρίστηκε ως intersex ενώ εργαζόταν και σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Ο Zzyym δεν μπόρεσε να παρευρεθεί σε μια συνάντηση του Οργανισμού Intersex International στο Μεξικό λόγω της άρνησης του υπουργείου να του εκδόσει διαβατήριο.