Ισπανικός τουρισμός: Ισχυρή επιστροφή στην κορυφή της νότιας Ευρώπης στο τέλος της σεζόν

06-12-21 | ΚΟΣΜΟΣ

O τομέας του τουρισμού στην Ισπανία φαίνεται να ενισχύεται, συνεχώς, σε μηνιαία βάση.

Αυτό αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία, αναφορικά με τις αφίξεις ξένων τουριστών και τις διανυκτερεύσεις του εσωτερικού τουρισμού. Για τους επαγγελματίες του τομέα, η τάση προκαλεί αισιοδοξία για πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού, αν και η νέα μετάλλαξη όμικρον προκαλεί έντονη αβεβαιότητα και ανησυχίες, εξαιτίας των μέτρων, που τυχόν ληφθούν, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τον μήνα του Οκτωβρίου, οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών έφθασαν τις 5,13 εκατ. ή 67,6% των αφίξεων του ίδιου μήνα το 2019. Εάν εξεταστούν τα στατιστικά, σε σύγκριση με τους άλλους μήνες υψηλής επισκεψιμότητας στην Ισπανία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι μόνον 63.000  λιγότεροι οι τουρίστες του Οκτωβρίου από του Αυγούστου, ενώ το ποσοστό ανάκτησης, που  προαναφέρθηκε, είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από την εκκίνηση της πανδημίας, το  οποίο βαίνει αυξανόμενο.

Εξυπακούεται ότι τα συγκεκριμένα θετικά στοιχεία οφείλονται σε  μεγάλο βαθμό στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, καθώς περί το 80% του πληθυσμού  είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό που αυξάνεται στο 90% στους ενήλικες. Πέραν τούτου, η  άρση περιορισμών για την πραγματοποίηση ταξιδιών, επίσης, έχει σημαντική συμβολή στην  επανεκκίνηση του τομέα.
Αναλύοντας τις Αυτόνομες Κοινότητες, παρατηρείται ότι οι Κανάριες και Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης, αφού αυτά φθάνουν το 87% και 82%, αντίστοιχα. Αντίθετα,  οι μεγαλουπόλεις της χώρας, Μαδρίτη και Βαρκελώνη, έχουν προσελκύσει μόλις το ήμισυ των τουριστών του 2019. Κυριότερη αιτία της εν λόγω μικρής τουριστικής ανάκαμψης, είναι η  μειωμένη κινητικότητα του επιχειρηματικού και συνεδριακού τουρισμού παγκοσμίως, το οποίο  επηρεάζει σημαντικά τα δύο επιχειρηματικά κέντρα της Ισπανίας. Αντίθετα, Κανάρια και  Βαλεαρίδες έχουν αυξημένη τουριστική επισκεψιμότητα, εξαιτίας της μεγαλύτερης επίσκεψης, από χώρες, όπως η Γερμανία, που κατακλύζουν τα συγκεκριμένα νησιά.
Συγκεκριμένα, αναλύοντας τους τουρίστες με βάση την χώρα αναχώρησής τους, παρατηρείται  ότι οι Γάλλοι είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκτησης, 84% λόγω της εύκολης πρόσβασης οδικώς, που επιτρέπει την αποφυγή αυστηρών ελέγχων και περιορισμών που εφαρμόζονται στα  αεροπορικά ταξίδια. Αντίστοιχα, ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών ήταν οι Γερμανοί, οι οποίοι αποτέλεσαν το ένα πέμπτο του συνόλου ή 1,12 εκατ.. Παρατηρήθηκε ότι, από ορισμένες
χώρες, όπως την Ολλανδία, οι τουρίστες ξεπέρασαν  σε αριθμό, αυτούς του 2019.
Συγκριτικά, η μικρότερη ανάκαμψη παρατηρήθηκε στους Άγγλους τουρίστες, παρά τη  σπουδαιότητά τους για την ισπανική αγορά, αφού ο αριθμός τους ήταν κατά 42% μειωμένος, σε  σύγκριση με τον αντίστοιχο του ίδιου μήνα, το 2019.

Επιπλέον, ο εγχώριος τουρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία, ο οποίος δίνει και σημαντική  οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες του τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία διανυκτερεύσεων, τα οποία αποτελούν και τα σημαντικότερα για την εξαγωγή  συμπερασμάτων εγχώριου τουρισμού, η εγχώρια τουριστική κίνηση είναι μεγαλύτερη από την  προ πανδημίας εποχή, κατά 8,8%. Παράλληλα, πέραν των Αυτόνομων Κοινοτήτων των  Βαλένθια, Μούρθια και Ναβάρα, όλες οι υπόλοιπες παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγχώρια  τουριστική επισκεψιμότητα από τον Οκτώβριο του 2019, κάτι το οποίο καθίσταται φανερό και  από την αύξηση των τιμών των καταλυμάτων και, ιδιαίτερα, για την περίοδο των αργιών στην
Ισπανία, το διάστημα μεταξύ 4 και 8 Δεκεμβρίου. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται, τόσο στην αύξηση  του πληθωρισμού, όσο και στην αυξημένη ζήτηση, από την πλευρά των Ισπανών, που  αναμένεται να ταξιδέψουν εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη αργία.
Συμπερασματικά, ο τομέας του τουρισμού φαίνεται να βρίσκεται κοντά στα επιθυμητά  επίπεδα για την περαιτέρω ενίσχυσή του και την εκ νέου ανάπτυξη των τουριστικών  επιχειρήσεων. Εξάλλου ο τουρισμός έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, η οποία,  προ της κρίσης της πανδημίας, άγγιζε το 14% αυτού. Ιδιαίτερα προβληματικά όμως για την  πορεία του είναι η πορεία της πανδημίας, καθώς οι νέες μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν  τόσο τους πολίτες όσο και τις πολιτικές περιορισμού μετακινήσεων, ενώ ο πληθωρισμός και η
συνεχής αύξηση του κόστους λειτουργίας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο. Βέβαια, η  ισχυρή εμβολιαστική καμπάνια της χώρας έχει θωρακίσει σε μεγάλο βαθμό τον πληθυσμό της, με αποτέλεσμα να θεωρείται ως ασφαλής προορισμός, τόσο από τους ίδιους τους πολίτες όσο και από τους ξένους τουρίστες, που επιθυμούν το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», όπως εξάλλου  ισχύει και για τη χώρα μας.

διαβάστε ακόμα

Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις
Sky Express: Ξεκίνησαν καθημερινές πτήσεις Αθήνα - Κωνσταντινούπολη
Αντώνης Παγώνης | 10ετές πρόγραμμα για την προβολή συγκεκριμένων προορισμών
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
O Χάρης Θεοχάρης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Τουρισμός | Τάση για κρατήσεις εκτός αιχμής από τους Βρετανούς