Η βελγική οικονομία έχει ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν και έχει ήδη φτάσει στο επίπεδο πριν την πανδημία.
Ωστόσο, η συμφόρηση της προσφοράς, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η αναζωπύρωση της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομίας η οποία μπορεί να μην έχει θετική ανάπτυξη μέχρι την άνοιξη του 2022. Οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα είναι καλύτερες και η ανάπτυξη αναμένεται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Θα ωθηθεί κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση λόγω της σταθερής αύξησης του εισοδήματος και της ομαλοποίησης του δείκτη αποταμίευσης.
Η αγορά εργασίας συνέχισε να εκπλήσσει ανοδικά τα τελευταία τρίμηνα. Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα επιβραδυνθεί αλλά να παραμείνει θετική χάρη στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής. Οι αυξανόμενες τιμές οδηγούν σε άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους εργασίας από το 2022 μέσω των μηχανισμών τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ο οποίος επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα κόστους βραχυπρόθεσμα.
Τα μειούμενα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αναμένεται να απορροφήσουν εν μέρει τις αυξήσεις του κόστους εργασίας, ενώ οι εξωτερικές πιέσεις τιμών θα μειωθούν κατά τη διάρκεια του 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συνολικός πληθωρισμός κορυφώνεται τους πρώτους μήνες του 2022 (κοντά στο 8 %) και ο βασικός πληθωρισμός κορυφώνεται στα μέσα του 2022. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει πάνω από 4% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους και το δημόσιο χρέος παραμένει σε ανοδική πορεία. Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές της βελγικής οικονομίας παραμένουν υψηλοί και αφορούν τις αναμενόμενες εξελίξεις των τιμών στις διεθνείς αγορές, καθώς και την κατάσταση της υγείας.
Πάντως για φέτος οι φορολογικές αρχές θα αφαιρούν λιγότερα από τους μηνιαίους μισθούς των εργαζομένων (μειώνεται η παρακράτηση φόρου). Αυτή η αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα μέση «αύξηση» των μισθών κατά 128 ευρώ ετησίως, κατά 209 ευρώ το 2023 και 243 ευρώ το 2024. Από την άλλη πλευρά, οι φορολογούμενοι θα λάβουν μικρότερη επιστροφή φόρου.