Ισπανία: Επιπτώσεις στη γεωργία από την ξηρασία και τον πόλεμο στην Ουκρανία

20-03-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία βρίσκεται φέτος σε δυσμενή θέση αναφορικά με την καλλιέργεια και τις εισαγωγές των δημητριακών.

Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει μία από τις τρεις χειρότερες χρονιές ξηρασίας από το 1961, με μόλις το 25% της εσοδείας της να είναι εξασφαλισμένο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 20η Φεβρουαρίου, έβρεξε, κατά 41%, λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που έχει προκαλέσει ως αποτέλεσμα οι μισές εκτάσεις γης να βρίσκονται σε επιφυλακή για ξηρασία ενώ επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Ανδαλουσία, η Εστρεμαδούρα και η Καστίγια Λα– Μάντσα, γίνεται λόγος για μείωση έως και 70% της παραγωγής όπως αναφέρει. η ισπανική συνομοσπονδία οργανισμών αγροτών και κτηνοτρόφων, COAG. Το φαινόμενο της ξηρασίας εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει, έως το 2025, εξαιτίας ενός καιρικού φαινομένου, το οποίο ονομάζεται La Niña και προκαλεί ψύξη του ανατολικού Ειρηνικού κοντά στις ακτές της Νότιας Αμερικής.

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αυτή οδήγησε στην απότομη διακοπή των σχέσεων της χώρας με την ουκρανική αγορά. Η Ουκρανία, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δημητριακών σε παγκόσμιο επίπεδο, εξήγαγε τα προϊόντα της στην Ισπανία, καλύπτοντας το έλλειμμα μεταξύ της εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης για την Ισπανία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εξάρτησης της ισπανικής οικονομίας από τις εισαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας, αρκεί να σημειωθεί ότι το 2020, το 56% του καλαμποκιού και το 29% του σιταριού, που εισαγόταν στην Ισπανία, προερχόταν από την Ουκρανία.

Nα σημειωθεί ότι το 70% των σιτηρών που χρειάζεται η Ισπανία, προορίζεται για την εκτροφή των ζώων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στις τιμές, όχι μόνο στον κλάδο των δημητριακών αλλά και στη κατανάλωση κρέατος. Επίσης, η δυσκολία εύρεσης εναλλακτικών αγορών σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει και αυτή, με τη σειρά της, σε άνοδο των τιμών των τροφίμων, σε μια εποχή που ήδη ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον μήνα Φεβρουάριο 2022, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν έως και 7,4%, αύξηση που είχε να εμφανιστεί από το 1989. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από την ΕΕ να τροποποιήσει τις προϋποθέσεις εισαγωγών δημητριακών προσωρινά, δημιουργώντας πιο ευέλικτους όρους για να μπορέσει να τα εισάγει από άλλα κράτη, όπως η Αργεντινή, η Αμερική και η Βραζιλία, έτσι ώστε να ισοσταθμιστεί η απώλεια των εισαγωγών από την ουκρανική αγορά.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μαδρίτης. 

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Τέλος Ανθεκτικότητας: Λάθος υπολογισμός για τα έσοδα από τα ξενοδοχεία, που οδηγεί σε δίκαιη μείωση 50% του Τέλους!
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026