Τα δύο τελευταία χρόνια, ο κλάδος της διατροφικής αλυσίδας στις περισσότερες χώρες, δέχεται πολλές πιέσεις, με τις αντοχές του να έχουν δοκιμαστεί σκληρά.
Ιδίως στην Ισπανία, οι εν λόγω πιέσεις προέρχονται από την έναρξη της πανδημίας, τα μετεωρολογικά και γεωλογικά φαινόμενα που προέκυψαν, όπως την σφοδρή παρατεταμένη κακοκαιρία, Φιλομένα, που ξέσπασε στο κέντρο της ιβηρικής Χερσονήσου τον Ιανουάριο του 2021, καθώς και από τα επίπεδα πληθωρισμού που, από τα τέλη του 2021, άρχισε να εκτινάσσεται, με τα κόστη ενέργειας/ εφοδιαστικής αλυσίδας και τις τιμές των πρώτων υλών να φθάνουν στα ύψη. Στα ανωτέρω, προστέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απεργία ενός μέρους του κλάδου μεταφορέων, με την τελευταία να συνεχίζεται έως και σήμερα, προκαλώντας προβλήματα στον κλάδο, που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα.
Σε αυτό τα πλαίσιο, ο γενικός διευθυντής της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών, κ. Agustín Herrero, δήλωσε ότι, την τελευταία διετία, πλήττονται, κυρίως, οι μικροκαλλιεργητές, δεδομένου ότι έχουν να ανταγωνιστούν μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που παράγουν περισσότερο, χρησιμοποιώντας πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες και σε χαμηλότερο κόστος. Ακόμα, ο ίδιος επισήμανε ότι, ιδίως, λόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ξανασκεφτεί τα μέτρα βιώσιμης μετάβασης, που συνίστανται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, γιατί αυτοί θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής στον κλάδο.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ισπανίας, κ. Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο μετριασμού των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 430 εκατ. ευρώ σε γεωκτηνοτρόφους και αλιείς.
Συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν 362 εκατ. ευρώ στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό κλάδο, ενώ τα υπόλοιπα 68 θα δοθούν στην αλιεία. Έως και την 30η Ιουνίου, οι τομείς θα πληρώνουν 0,2 ευρώ λιγότερο το λίτρο το καύσιμο, μέτρο το οποίο θεσπίζεται για όλους τους πολίτες (επαγγελματίες οδηγούς και μη). Από τα 430 εκατ. ευρώ, τα 169 δίνονται σε μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής του γαλακτοκομικού τομέα, με τη συνολική βοήθεια να εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ζωντανών, που κατέχει ο κάθε κτηνοτρόφος. Στον αλιευτικό τομέα δίνεται ένα σύνολο βοηθειών, το οποίο συμπεριλαμβάνει και μέτρα της Ε.Ε., όπως την πρόωρη καταβολή των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ), με ισχύ από την 24η Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, δίνονται δύο τύπου βοήθειες: οι βοήθειες για τις ζημίες, που έχουν σημειωθεί στην αλιεία και οι βοήθειες, που δίνονται, σε μορφή αποζημίωσης των οργανώσεων παραγωγών, εφόσον εφαρμόζουν τον μηχανισμό αποθεματοποίησης της Κοινής Οργάνωσης Αγορών.
Ένα ακόμα πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης, είναι η μειωμένη εισροή μεταναστών στην Ισπανία, που έπληξε ιδιαίτερα τον αγροτικό, κατασκευαστικό και τον κλάδο της εστίασης, καθώς, σε αυτούς τους τρεις τομείς, συγκεντρώνεται η πλειονότητά τους. Η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα, οφείλεται στους περιορισμούς και στην αβεβαιότητα, που δημιούργησε η πανδημία, αφού το 2020 μειώθηκε ο αριθμός τους κατά 48%. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, το 40% των επιχειρήσεων, που ανήκουν στον κατασκευαστικό κλάδο και στον γεωργικό τομέα, δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα στη λειτουργία τους, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον κλάδο της εστίασης να ανέρχεται στο 36,2%, όταν ο μέσος όρος κινήθηκε στο 27,2%. Έτσι, σύμφωνα με πηγές των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο, αναμένεται να δημιουργηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στο εργατικό κόστος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις των μισθών.
Oι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.