Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανίας, έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο έντονες στις χώρες της Ευρώπης. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός Μαρτίου έφθασε ιστορικά υψηλά 36 ετών, με τον γενικό δείκτη τιμών να αυξάνεται, κατά 9,8%, σε ετήσια βάση και 3% σε μηνιαία. Πλέον, η πίεση, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά, είναι ακόμη πιο έντονη, αφού οι τιμές είχαν αρχίσει να σημειώνουν αύξηση από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους, εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.
Εντούτοις, από το νέο έτος και ιδιαίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή, το κόστος ενέργειας έχει εκτοξευτεί, συμπαρασύροντας το γενικό επίπεδο τιμών.
Ο μέσος όρος πληθωρισμού, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, φθάνει το 4,9%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από τον στόχο, που θεωρούν ως ιδανικό, οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών, της τάξεως του περίπου 2%. Ο υποκείμενος πληθωρισμός, δηλαδή αυτός που αποκλείει τις τιμές ενέργειας και φρέσκων προϊόντων, έφθασε το 3,4%, τέσσερα δέκατα υψηλότερος από ό,τι τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο πληθωρισμού είναι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις Φεβρουαρίου, με τη δεξαμενή οικονομικής σκέψης Funcas να έχει υπολογίσει αύξηση τιμών, κατά 8,6%, σε ετήσια βάση. Οι οικονομικές συνέπειες αυτού μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την εθνική οικονομία, αφού τα νοικοκυριά χάνουν συνεχώς αγοραστική δύναμη, οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν τα αναγκαία έσοδα για την ανάπτυξή τους ή και τη βιωσιμότητά τους, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώνεται. Δεν αποκλείεται, τους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμός της χώρας να φθάσει σε διψήφιο νούμερο, επιβαρύνοντας, περαιτέρω, την εθνική οικονομία.
Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση, έχει λάβει ένα σύνολο μέτρων για την προσωρινή αντιστάθμιση της αύξησης των τιμών, η οποία ελαφρύνει εν μέρει την αύξηση. Οι επιπτώσεις όμως των μέτρων αυτών θα είναι φανερές τους επόμενους μήνες, ενώ αν και αναμένεται να φρενάρουν τον ρυθμό αύξησης, δεν πρόκειται να μετριάσουν, σε μεγάλο βαθμό, την επιβράδυνση της οικονομίας. Παράλληλα, η χώρα, έως και πρόσφατα, ήταν αντιμέτωπη με ένα μαζικό κύμα απεργίας επαγγελματιών οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, που οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, καθώς και στη μερική έλλειψη προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και από τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και ιχθυοπαραγωγούς της χώρας, οι οποίοι, εξαιτίας του αυξημένου επιπέδου τιμών, κατέγραψαν εισοδήματα μικρότερα του κόστους παραγωγής. Για τους τελευταίους, η ισπανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε, ως βοήθημα, μέτρα συνολικής αξίας 430 εκατ. ευρώ. Είναι άγνωστο, όμως, κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι εν λόγω βοήθειες στο μέλλον, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία για μεγαλύτερο, από το αρχικά προβλεπόμενο, διάστημα.
Πέραν της πορείας του πολέμου, σημαντικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των μεγεθών της ισπανικής οικονομίας αποτελούν η εγχώρια κατανάλωση, η τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι και το υπόλοιπο του έτους καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μάλιστα, το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τονίζει και η Τράπεζα της Ισπανίας, καθώς δεν πρέπει να ξεχνιέται η σπουδαιότητα των κονδυλίων, που παρέχονται από την Ε.Ε., ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.
Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 13% έως τα τέλη του 2023 (το 2021 έκλεισε στο 14,78), με τη δημιουργία 473.000 νέων θέσεων εργασίας. Το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα φθάσει το 5% το και θα κλείσει το 2023, με περαιτέρω μείωση, στο 4,5% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επίπεδα μεγαλύτερα του ΑΕΠ και προβλέπεται να φθάσει στο 112% αυτού, στο τέλος του 2023 (το 2021 έκλεισε στο 118,68%).
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση δημοσίευσε τα στοιχεία του ελλείμματος για το προηγούμενο έτος, το οποίο είναι εμφανώς μικρότερο, από τις εκτιμήσεις τόσο της ίδιας όσο και άλλων εθνικών και διεθνών οργανισμών (υπολογιζόταν καταρχήν να κινηθεί στο 8,4%). Το 2021, έκλεισε με έλλειμμα 6,76% του ΑΕΠ, κάτι που οφείλεται όμως και στην αύξηση των τιμών, με το κράτος να λαμβάνει μεγαλύτερα έσοδα από τα προβλεπόμενα, μέσω των φόρων.
Oι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μαδρίτης.