Διεθνείς όμιλοι εκμετάλλευσης ξενοδοχείων καταλαμβάνουν το 67% της ξενοδοχειακής αγοράς της Μόσχας (14,5 χιλ. δωμάτια).
Μεταξύ των διεθνών αλυσίδων συγκαταλέγονται οι Radisson, Marriott, Kempinski, Hyatt, Hilton, Four Seasons και Accor.
Οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές είναι έτοιμοι να συζητήσουν την πώληση των ακινήτων τους, αλλά οι αγοραστές αναμένουν εκπτώσεις τουλάχιστον 20%. Επίσης, οι ξένες εταιρείες που σκοπεύουν να πουλήσουν ακίνητα στη Ρωσία θα έχουν σίγουρα προβλήματα με την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό, καθώς το ποσό που θα μεταφέρουν σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό θα καθοριστεί από την Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των συναλλαγματικών ελέγχων.
Σύμφωνα με ειδικούς ξένες εταιρείες κατέχουν 5,8 εκατ. τ.μ. εμπορικής ακίνητης περιουσίας στη Μόσχα. Αυτός ο όγκος είναι το 12% όλων των γραφείων, εμπορικών κέντρων και αποθηκών στη ρωσική πρωτεύουσα.
Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, 960 ξένες εταιρείες δήλωσαν ότι θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, θα αναστείλουν ορισμένες ή όλες τις δραστηριότητες στη χώρα, θα σταματήσουν τις επενδύσεις ή θα φύγουν εντελώς.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των ξένων ιδιοκτητών στη Μόσχα βρίσκεται σε εμπορικά κέντρα, όπου κατέχουν το 18% της έκτασης, ή 1,2 εκατ. τ.μ. ακίνητης περιουσίας. Στη Ρωσία κατέχουν περισσότερα από 1,5 εκατ. τ.μ. εμπορικών κέντρων, ή 8%. Μεταξύ αυτών είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων όπως η ολλανδική Ingka, η οποία διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα Mega και τα καταστήματα ΙΚΕΑ, καθώς και η τουρκική Enka και η γαλλική Ceetrus France. Οι ξένοι κατέχουν σχεδόν 3,7 εκατ. τ.μ. ακίνητης περιουσίας ως αποθήκες στη Μόσχα (16%) και 4,8 εκατ. τ.μ. σε ολόκληρη τη χώρα (12%). Το χαμηλότερο ποσοστό ξένων ιδιοκτητών αφορά χώρους γραφείων όπου κατέχουν μόνο το 5% αυτών, ή 915 χιλ. τ.μ.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μόσχας.