Ο κατώτατος μισθός των 1.000 ευρώ στην Ισπανία απέχει 50 ευρώ από το 60% του μέσου μισθού

21-06-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη στην κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος μισθός πλησιάζει το 60% του μέσου μισθού στη χώρα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησε o όμιλος Adecco -δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος, παγκοσμίως, στον τομέα ανθρώπινου δυναμικού, με έδρα στη Ζυρίχη Ελβετίας- με τίτλο «VIII Παρακολούθηση της Adecco αναφορικά με τους μισθούς».

Ειδικότερα, ο κατώτατος μισθός των 1.000 ευρώ στην Ισπανία αποτελεί το 57,1% του μέσου μισθού της χώρας, που βρίσκεται στα 1.050,6 ευρώ μηνιαίως. Τα ανωτέρω αποτελέσματα είναι γενικά, καθώς αφορούν το σύνολο των τομέων και της χώρας, ενώ γίνεται σύγκριση με τους μισθούς του 2021.

Μία ειδικότερη ανάλυση φανερώνει τις ανισότητες, που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας της χώρας, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα ή τις οικιακές υπηρεσίες, κλάδοι στους οποίους οι μισθοί είναι μικρότεροι και, επομένως, η διαφορά μεταξύ κατώτατου και μέσου μισθού θα ήταν ακόμα μικρότερη. Παράλληλα, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στον μέσο μισθό μεταξύ διαφορετικών Αυτόνομων Κοινοτήτων της χώρας.

Επί παραδείγματι, για τις Κανάριες Νήσους και την Εστρεμαδούρα, ο κατώτατος μισθός ξεπερνά το 70% του μέσου μισθού των εργαζομένων σε αυτές. Αντίθετα, στην Κοινότητα της Μαδρίτης και τη Χώρα των Βάσκων, ο κατώτατος μισθός δεν αποτελεί ούτε το ήμισυ του μέσου μισθού. Γενικότερα, μόλις σε πέντε Αυτόνομες Κοινότητες, τις προαναφερθείσες και της Ναβάρα, της Καταλονίας και του Πριγκιπάτου των Αστουριών, το ποσοστό είναι μικρότερο του 60%. Διαφορές παρατηρούνται και μεταξύ κατηγοριών επιχειρήσεων.

Γενικότερα, οι εργαζόμενοι σε όσες επιχειρήσεις ξεπερνούν τους 200 εργαζομένους, κερδίζουν αρκετά περισσότερα από τους υπόλοιπους, καθώς ο κατώτατος μισθός τους αφορά το 48,3% του μέσου, ενώ στους άλλους το ποσοστό αυτό φθάνει το 68%. Η κυριότερη αιτία αυτού δεν είναι άλλη από τη διαφορά, που παρατηρείται στην παραγωγικότητα μεταξύ διαφορετικών τομέων και επιχειρήσεων.

Η έρευνα καταλήγει ότι τα τελευταία έτη, πάντως, στην Ε.Ε., παρατηρείται μεγέθυνση της διαφοράς μεταξύ της αύξησης των μισθών και της παραγωγικότητας. Μπορεί η παραγωγικότητα να αυξήθηκε κατά 12,3% μεταξύ 2009 και 2019, όμως οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 8,4%. Εντούτοις, το ένα τρίτο των χωρών της Ένωσης παρουσιάζει μείωση της παραγωγικότητας, με την Ισπανία να εμφανίζει τη μεγαλύτερη, κατά 4,8%.

Εν κατακλείδι, το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσον η μείωση της παραγωγικότητας οφείλεται, κυρίως, στην έλλειψη εργαζομένων ή στο ότι η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα έχει μειωθεί τα τελευταία έτη.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Τέλος Ανθεκτικότητας: Λάθος υπολογισμός για τα έσοδα από τα ξενοδοχεία, που οδηγεί σε δίκαιη μείωση 50% του Τέλους!
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026