Η Τουρκία πνίγεται στον πληθωρισμό | Ασφυξία στα ξενοδοχεία: «Μη βιώσιμο πλέον το all inclusive»

04-07-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Mπορεί τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας να γεμίζουν, όπως δείχνουν οι τάσεις στον τουρισμό, όμως η χώρα αντιμετωπίζει ισχυρό κύμα ακρίβειας που απειλεί τις τουριστικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία.

Ο υψηλός πληθωρισμός θέτει πολλά εμπόδια στις τουριστικές επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει στο BBC ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Kemer Holiday Club στην Αττάλεια, κ. Volkan Yorulmaz, «δεν έχω ξαναδεί σεζόν σαν αυτήν ποτέ στο παρελθόν. Δεν μπορώ να υπολογίσω τις δαπάνες γιατί τα κόστη αλλάζουν από μέρα σε μέρα». Ο κ. Yorulmaz μάλιστα υπογραμμίζει ότι λόγω της κατάστασης αυτής, το κόνσεπτ all inclusive δεν είναι πλέον βιώσιμο.

Ο πληθωρισμός προστίθεται στο πρόβλημα αποχής δύο εκ των βασικών αγορών για την Τουρκία, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. «Περισσότεροι από το 50% των τουριστών μας προέρχονταν από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, επομένως χωρίς αυτούς η έναρξη της σεζόν ήταν λίγο προβληματική», τονίζει ο κ. Yorulmaz.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τούρκοι επιθυμούν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες ή δόσεις ή μικραίνοντας τη διάρκεια των διακοπών τους, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν το αυξημένο κόστος.

Οι τιμές στην Τουρκία αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 24 χρόνων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού, ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές, έφτασε το 78,62% τον Ιούνιο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις.

Το κόστος των μεταφορών και στέγασης σημείωσαν σημείωσε εκρηκτική αύξηση η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε από πέρυσι, όταν ο Τούρκος πρόεδρος μείωσε τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία.

Συνήθως, οι χώρες αυξάνουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθωρισμό. Όμως ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περιγράψει τα επιτόκια ως την «πηγή κάθε κακού» και έχει χρησιμοποιήσει πιο ανορθόδοξη πολιτική για να μειώσει τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος. Η περυσινή μείωση των επιτοκίων από 19% σε 14% οδήγησε σε πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, πράγμα που σημαίνει ότι η εισαγωγή αγαθών από το εξωτερικό κοστίζει περισσότερο στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι μεταφορές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο κόστους (+123% σε σύγκριση με το περασμένο έτος). Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά είχαν αύξηση τιμών 94%, ενώ το κόστος επίπλων και οικιακού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 81%. Ο συνολικός πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 80,4% και η Τουρκία πάλευε να τερματίσει μια δεκαετία συστηματικά υψηλού πληθωρισμού.

διαβάστε ακόμα

CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου