Πριν από την πανδημία, η Σιγκαπούρη προσέλκυε περίπου 500.000 ιατρικούς τουρίστες ετησίως, οι οποίοι συνεισέφεραν περισσότερα από 1 δισ. δολάρια στην οικονομία.
Περίπου το 60 % αυτών των επισκεπτών είναι από την Ινδονησία. Η χώρα, ωστόσο, αγωνίζεται να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της καθώς η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη προσφέρουν φθηνότερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Η χειρουργική επέμβαση bypass στη Μαλαισία κοστίζει κατά μέσο όρο 14.000 δολ. σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 23.000 δολ. στη Σιγκαπούρη. Αιτία είναι το υψηλότερο κόστος για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης της πόλης-κράτους που μεταφέρεται στους ασθενείς, καθώς οι μισθοί των γιατρών και των νοσηλευτών είναι οι υψηλότεροι στην ASEAN.
Παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, η Σιγκαπούρη θα συνεχίσει να είναι ο προτιμώμενος προορισμός σε εξειδικευμένους τομείς της ιατρικής όπως η ογκολογία, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων, η ορθοπεδική, η καρδιολογία και η νευρολογία. Πολλοί τοπικοί πάροχοι, σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης του υψηλότερου εγχώριου κόστους, προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους τα τελευταία χρόνια επενδύοντας στην παρουσία τους στο εξωτερικό, ιδίως στη μεγάλη αγορά της Ινδονησίας.
Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Σιγκαπούρης ως το 6ο καλύτερο στον κόσμο στην Έκθεση Παγκόσμιας Υγείας (World Health Report 2022). Μεταξύ 2009 και 2016, το μερίδιο της κυβέρνησης στις δαπάνες για την υγεία αυξήθηκε από περίπου 32 % σε 41 % λόγω των αυξημένων δημόσιων επιδοτήσεων, οι οποίες προορίζονταν να συμβάλλουν στη μείωση των ιδιωτικών δαπανών.
Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης της Σιγκαπούρης αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων – ισχυρής ρυθμιστικής κυβερνητικής παρέμβασης, συνεισφορών από ιατρικούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς και συστήματος επιμερισμού κόστους μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Οι βασικές στρατηγικές της κυβέρνησης στοχεύουν στον μετασχηματισμό του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μέσω συστημάτων πληροφορικής, ισχυρής κλινικής έρευνας, βελτίωσης της μακροχρόνιας περίθαλψης και μετάβασης προς εξειδικευμένη φροντίδα.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σιγκαπούρη.