Συμπληρώνονται σχεδόν τρία χρόνια από την εκδήλωση της πανδημίας και ο απολογισμός της είναι τραγικός καθώς έχουν καταγραφεί παγκόσμια περισσότερες από 613 εκατ. νοσήσεις και εκτιμάται ότι έχουν επισυμβεί περισσότεροι από 16 εκατ. θάνατοι.
Ανασκοπώντας την πορεία της πανδημίας, ήταν αυτονόητος ο παραλληλισμός, η σύγκριση και η αναζήτηση διδαγμάτων από επιδημίες ή πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα κατά το παρελθόν. Είναι γνωστή η άποψη των αρχαίων Ελλήνων για την συμμετοχή του αέρα στη μετάδοση των νόσων, ενώ μέτρα προστασίας όπως η απομόνωση των ασθενών, η χρήση προσωπίδας και η τήρηση απόστασης από τον γιατρό, χρησιμοποιήθηκαν κατά τον μεσαίωνα για τον έλεγχο των επιδημιών.
Καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νόσων, υπήρξε η χρήση των εμβολίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ευλογιά, η οποία μετά την εφαρμογή του καθολικού εμβολιασμού, εξαλείφθηκε όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 1980. Η καθιέρωση του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας υπήρξε ένα άλλο επιτυχημένο παράδειγμα, και μας απάλλαξε από τις θλιβερές εικόνες των ανάπηρων παιδιών με τους μεταλλικούς κηδεμόνες.
Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι επιδημίες – πανδημίες της γρίπης και του AIDS. Η γρίπη, λόγω των μεταλλάξεων του ιού, έχει προκαλέσει επιδημίες με εκατομμύρια νεκρούς και αντιμετωπίσθηκε με την εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας και κυρίως με τον ετήσιο συστηματικό εμβολιασμό. Η πανδημία του AIDS αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιμετώπισης με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής τόσο για την θεραπεία όσο και την πρόληψη της μετάδοσης, με την μείωση του ιϊκού φορτίου της κοινότητας. Δυστυχώς η απουσία εμβολίου έναντι του AIDS καθιστά αδύνατη προς το παρόν την εξάλειψη της νόσου. Οι πανδημίες έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ώρα 09:30 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ (Λεωφ. Κηφισίας 37-39, Μαρούσι).
Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν με ομιλίες εκλεκτοί και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως οι κ.κ.: Στέφανος Γερουλάνος, Μάριος Λαζανάς, Θεοδώτα Λιακοπούλου-Τσιτσιπή, Αθηνά Λινού, Γεώργιος Σαμώνης, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σμυρνής, Κυριάκος Σουλιώτης, Σωτήριος Τσιόδρας. Συντονιστής της Ημερίδας είναι ο κ. Μάριος Κ. Λαζανάς, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Γενική Κλινική και Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων.