Τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα βάζει η Κίνα σε όσους φτάνουν στη χώρα από τις 8 Ιανουαρίου. Τώρα οι ταξιδιώτες υποχρεώνονται να μείνουν για 5 ημέρες σε ξενοδοχείο και για άλλες 3 ημέρες υπάρχει παρακολούθηση στο σπίτι. Μέχρι τον Ιούνιο η καραντίνα ήταν 10 ημέρες και παλαιότερα ήταν 21.
Από τις 8 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες θα χρειάζεται να έχουν μόνο ένα αρνητικό τεστ (των τελευταίων 48 ωρών) για να μπουν στην Κίνα.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Υγείας ανέφερε ότι πλέον δεν θεωρεί την Covid-19 «πνευμονία» αλλά «μεταδοτική» ασθένεια, λιγότερο επικίνδυνη.
Η αλλαγή της υγειονομικής πολιτικής, εν μέσω μάλιστα αύξησης των λοιμώξεων Covid-19, τερματίζει μια περιοριστική πολιτική τριών χρόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και ανοίγει το δρόμο για αναβίωση της δραστηριότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ήδη η China Academy of Tourism έσπευσε να προεξοφλήσει «αξιοσημείωτη ανάκαμψη» του τουρισμού στην Κίνα το 2023 μετά την άρση των περιορισμών.
Η China Academy of Tourism, που συνδέεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, εκτιμά ότι οι ταξιδιωτικές αφίξεις έφτασαν φέτος στα 20 εκατομμύρια ταξίδια, από 32 εκατομμύρια το 2021, 27,5 εκατομμύρια το 2020 και τα 145 εκατομμύρια το 2019.
«Η νέα πολιτική θα είναι ευνοϊκή για την ανάπτυξη της εγχώριας τουριστικής αγοράς και θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών», δήλωσε ο Cheng Chaogong, ανώτερος ερευνητής στο Tongcheng Travel, ένα διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο της επαρχίας Jiangsu. Όπως τόνισε, σύντομα θα φανεί αυτή η ανάκαμψη, όπως και η ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.
To Tongcheng κατέγραψε άλμα 850% στις διαδικτυακές αναζητήσεις και δεκαπλασιασμό στην αναζήτηση πληροφοριών για βίζες. To Trip.com ανέφερε ότι μέσα στην πρώτη μισή ώρα μετά την ανακοίνωση, ο όγκος των αναζητήσεων για προορισμούς εκτός της ηπειρωτικής Κίνας δεκαπλασιάστηκαν συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα είναι μεταξύ των προορισμών με τις περισσότερες αναζητήσεις.