Νέα ρεκόρ αναμένεται να σημειώσει το τουρισμό στην Ισπανία το 2023, με τις εκτιμήσεις του πιο πρόσφατου βαρόμετρου της εταιρίας συμβούλων Braintrust να κάνουν λόγο για 85 εκατ. διεθνείς τουρίστες και για τουριστικές δαπάνες που θα προσεγγίσουν τα 100 δισ. ευρώ.
Τα προηγούμενα ρεκόρ του Ισπανικού τουρισμού σημειώθηκαν το 2019, με 83 εκατ. τουρίστες και 88 δισ. ευρώ τουριστικών δαπανών.
Η Braintrust προβλέπει ότι, δεδομένης της σημερινής κατάστασης και εάν δεν υπάρξει παράγοντας κινδύνου, το 2023 θα αποτελέσει άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό της χώρας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστούν νέοι «μαύροι κύκνοι» και ότι η οικονομία θα διατηρήσει τις προβλέψεις ανάπτυξης και ηπιότερου πληθωρισμού στις βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμου για την Ισπανία. (Ως «Μαύρος Κύκνος» εννοείται ένα αναπάντεχο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια οποιαδήποτε σειρά πιθανών και συνηθισμένων γεγονότων σε κάθε δραστηριότητα μιας κοινωνίας, και ανατρέπει δραματικά προς το χειρότερο ή το καλύτερο τη δομή της).
Όσον αφορά το 2022 η έκθεση αναφέρει ότι οι διεθνείς τουρίστες ανήλθαν σε 71 εκατ., σημειώνοντας μείωση 14,3% έναντι του 2019, εξαιτίας κυρίως της απουσίας ορισμένων εθνικοτήτων που είχαν περιορισμούς μετακινήσεων από χώρες της Ασίας και της Αμερικής αλλά και από αγορές που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη παρουσίασε ωστόσο αύξηση κατά 10,5%, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι οι διαμονές ήταν ελαφρώς μεγαλύτερης διάρκειας (+5,1%), πράγμα που σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των τιμών λόγω του πληθωρισμού, οδήγησε σε υψηλότερε δαπάνες.
Το βαρόμετρο καταγράφει αύξηση των δαπανών στην κατηγορία διαμονής, σε ποσοστό 13,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Αντίθετα, άλλα είδη δαπανών περιορίστηκαν σημαντικά, με τα τουριστικά πακέτα (-19,5%) και τις μεταφορές (-12,4%) να επηρεάζονται περισσότερο. Οι δαπάνες για δραστηριότητες διασκέδασης διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα.
Οι αυξημένες δαπάνες του 2022 οφείλονται στο γεγονός ότι οι τουρίστες της Ισπανίας προέκτειναν το μέσο όρο διαμονής τους και προτίμησαν περισσότερο τα ξενοδοχεία έναντι άλλων μορφών καταλύματος. Η έκθεση έδειξε ότι η διαμονή σε ξενοδοχείο παρουσίασε αύξηση από 65,8% σε 68,6%.