Την ώρα που η ισπανίδα νοσηλεύτρια του νοσοκομείου της Μαδρίτης παλεύει να νικήσει τον φονικό ιό ebola που έχει σκορπίσει τον θάνατο στη δυτική Αφρική, ο σύζυγός της, ο οποίος βρίσκεται σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους, μέχρι χθες το βράδυ έδινε μάχη για να κρατήσει στη ζωή τον σκύλο τους. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας, τελικά έγινε η ευθανασία στο άτυχο ζώο, "προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή περαιτέρω μόλυνση".
Η πρόθεση των αρχών να θανατώσουν τον 12χρονο σκύλο του ζευγαριού, ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από όλο τον κόσμο το βράδυ της Τετάρτης, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έβαλαν υπογραφές για την αποφυγή της ευθανασίας του.
Ο σύζυγος της Teresa Romeo, Javier Limon Romero, χθες φέρεται να έλαβε αίτημα από τις υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης με το οποίο του ζητούν να δώσει τη συγκατάθεσή του για την ευθανασία του κατοικιδίου τους.
Αφού ενημερώθηκε για την πρόθεση των αρχών, ο Javier δημοσίευσε στο Facebook την έκκλησή του να παραμείνει ο αγαπημένος σκύλος του στη ζωή, στη σελίδα ενός ισπανικού οργανισμού για την προστασία των ζώων, Villa Pepa Protective Association.
Στην ανάρτησή του, περιγράφει το αίτημα που έλαβε από τις αρχές να δώσει την άδειά του για την ευθανασία του ζώου, ενώ αυτό βρισκόταν ήδη σε καραντίνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκύλος είχε αφεθεί στο διαμέρισμά του και ήταν καλά, ενώ η σύζυγός του νοσηλευόταν για να νικήσει τον ιό από τον οποίο μολύνθηκε από την εθελοντική φροντίδα που παρείχε σε δύο μολυσμένους ασθενείς στο νοσοκομείο της Μαδρίτης.
«Θέλω να καταγγείλω δημόσια έναν άνδρα που ονομάζεται Zarco, που πιστεύω ότι είναι ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Μαδρίτης, ο οποίος μου είπε ότι πρέπει να θυσιάσουν το σκύλο μου έτσι απλά, χωρίς εξηγήσεις» αναφέρει στην ανάρτησή του ο σύζυγος. «Ζήτησε τη συγκατάθεσή μου, και αρνήθηκα. Είπε ότι θα ζητήσουν δικαστική εντολή για να εισέλθουν στο σπίτι μου και να θυσιάσουν τον σκύλο μου», γράφει.
«Πιστεύω ότι είναι άδικο για ένα λάθος που έκαναν εκείνοι να θέλουν να το λύσουν κατ΄αυτόν τον τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Javier και συνεχίζει: «Ένα σκυλί δεν θα έπρεπε να μεταδίδει ασθένειες σε έναν άνθρωπο και το αντίστροφο. Αν ανησυχούν τόσο με το ζήτημα αυτό, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις, όπως να περιορίσουμε τον σκύλο και να τον θέσουμε υπό παρακολούθηση, όπως έγινε μ’ εμένα. Ή μήπως θα έπρεπε να θυσιάσουν κι εμένα για προληπτικούς λόγους; Αλλά φυσικά είναι πιο εύκολο με ένα σκύλο, δεν έχει τόση σημασία».
Για τη διάσωση του σκύλου, είχε ξεκινήσει χθες το βράδυ εκστρατεία στο Change.org, στην οποία μέχρι το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί 150.000 υπογραφές.
Εργαστηριακά πειράματα σε άλλα ζώα έχουν δείξει ότι το σάλιο ή εκκρίσεις του σώματός τους ενδέχεται να περιέχουν τον ιό, ενώ σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι σημαντικό να εξετάζονται όλες οι πιθανότητες.
Οι υγειονομικές συνεχίζουν να διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ισπανίδα νοσηλεύτρια μολύνθηκε από τον ιό.
Σύμφωνα με έρευνα από το 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CDC για Αναδυόμενες Μολυσματικές Ασθένειες, οι σκύλοι μπορούν να μολυνθούν από τον συγκεκριμένο ιό χωρίς να έχουν συμπτώματα. Διαβάστε την εδώ.