Η ολλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,6% και 1,4% αντίστοιχα το 2023 και το 2024, παρά τον πληθωρισμό, την συρρίκνωση του διεθνούς εμπορίου και την πτώση των τιμών των κατοικιών σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ολλανδίας.
Όπως αναφέρεται σχετικά η αγορά εργασίας προβλέπεται να παραμείνει «άκαμπτη» και η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά στο 4,1% το 2024. Οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν σημαντική μείωση τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ο πληθωρισμός εξαπλώθηκε και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Υπάρχει πλέον σαφής δυναμική στην αύξηση των μισθών. Η αγοραστική δύναμη θα παραμείνει αμετάβλητη κατά μέσο όρο το τρέχον έτος, εν μέρει λόγω της κυβερνητικής στήριξης, θα ανακάμψει το επόμενο έτος, ωστόσο αναμένεται συνολικά να παρουσιάσει πτώση την περίοδο 2021-24. Η φτώχεια θα ανέλθει στο 5,8% του πληθυσμού το 2024, καθώς ορισμένα προσωρινά μέτρα στήριξης για τα χαμηλότερα εισοδήματα πρόκειται να λήξουν το επόμενο έτος.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να επιδεινωθεί και να διαμορφωθεί στο 3,0% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της πρόσθετης εισοδηματικής στήριξης ως αντιστάθμιση των υψηλότερων τιμών ενέργειας. Το 2024, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 2,6% του ΑΕΠ. Για το τρέχον και επόμενο έτος η Κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να δαπανήσει όλα τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια, εν μέρει ως αποτέλεσμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, η μελέτη υποθέτει ότι η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να το πράξει μεσοπρόθεσμα. Σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση των τόκων, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών για την περίοδο έως το 2031. Μετά την τρέχουσα κυβερνητική θητεία, το έλλειμμα προβλέπεται να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος , το οποίο παραμένει σταθερό περίπου στο 50% του ΑΕΠ το 2023 και το 2024, εισέρχεται στη συνέχεια σε ανοδική τροχιά και θα ανέλθει στο 60% του ΑΕΠ το 2031.