Οι ελλείψεις κλινών στα ξενοδοχεία που σημειώθηκαν στην Ιρλανδία μετά τη σύναψη συμβάσεων με το κράτος για τη φιλοξενία προσφύγων, έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό συνολικά 10.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό.
Σύμφωνα με την έκθεση των Irish Times, τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα, αναλύοντας την κατάσταση σε συνολικά 20 πόλεις στην Ιρλανδία, έδειξαν ότι ο πιο σημαντικός αντίκτυπος σημειώθηκε σε διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως το Killarney, όπου ο αντίκτυπος στα έσοδα έως τον Απρίλιο υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ με εκτοπισμένες περισσότερες από 2.700 θέσεις εργασίας.
Περαιτέρω, η ανάλυση αποκάλυψε ότι στο Bundoran εκτοπίστηκαν 465 θέσεις εργασίας, στο Westport 898 και στο Tralee 874. Ένας σημαντικός αριθμός που υπολογίζεται στο 1/3 των κλινών, έχει ανατεθεί από το κράτος κυρίως για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού Ουκρανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με βάση την ανάλυση που παρουσιάστηκε στους Υπουργούς στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής φιλοξενίας προσφύγων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι οι κλίνες που προορίζονται για να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο καθώς και πρόσφυγες, αντιπροσωπεύουν συνολικά το 85% της χωρητικότητας στο Leitrim, τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί στην Ιρλανδία, ακολουθούμενο από 71% στο Longford και 59% στο Offlay.
Από πλευράς του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Leo Varadkar, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η χώρα έχει πάνω από 250.000 σπίτια λιγότερα, αφού χρειάζεται να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων καθώς και αιτούντων άσυλο, οδηγώντας έτσι στην έλλειψη στέγης.
Σε έρευνα που διεξήχθη προηγουμένως από την Failte Ireland , διαπιστώθηκε ότι πέρυσι υπήρχαν σχεδόν 40.000 κενές θέσεις στον τουριστικό τομέα.
Ο τουριστικός τομέας της Ιρλανδίας συμβάλλει σημαντικά στον οικονομικό τομέα. Μόνο πέρυσι, 7 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν τη χώρα, αντιπροσωπεύοντας έτσι συνολικά 73% ανάκαμψη σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.