Για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, ο πληθωρισμός στη Γαλλία σημειώνει σημαντική πτώση.
Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης των τιμών έπεσε από 5,9% τον Απρίλιο σε 5,1% τον Μάιο, τάση η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί. Αξιοσημείωτη είναι, επιπλέον, η πτώση των τιμών ενέργειας, όπως του πετρελαίου και κυρίως του φυσικού αερίου, οι οποίες επέστρεψαν στα επίπεδα του 2021, πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό είναι επιπρόσθετα, ότι πέραν των τιμών ενέργειας, η αύξηση τιμών επιβραδύνεται και στα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά.
Ωστόσο, παρ’ όλα τα θετικά σημάδια μείωσης του πληθωρισμού, το επίπεδο των τιμών παραμένει ένα θέμα μείζονος σημασίας. Πράγματι, ο πληθωρισμός, ειδικότερα στον τομέα ειδών διατροφής, οδήγησε σε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών συγκριτικά με το επίπεδό της πριν από την έναρξη της πανδημίας. Ακόμα και εκεί, όμως, παρατηρήθηκε πτώση του ρυθμού αύξησης των τιμών από 14,9% τον Απρίλιο σε 14,1% τον Μάιο.
Όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, ασκείται πίεση στις βιομηχανίες προκειμένου να μειώσουν την τιμή χονδρικής πώλησής τους και όπως υπογράμμισε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, να χρησιμοποιήσει ακόμα και το φορολογικό μηχανισμό ως μέσο πίεσης.
Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για το τέλος της κορύφωσης του πληθωρισμού, ενώ η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει περαιτέρω μείωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, υπάρχει η προοπτική μείωσης των τιμών σε όλους τους τομείς, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να φανεί στην πράξη. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Οικονομικών Συγκυρίας (OFCE), ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται από 5,5% έως 6% έως το τέλος του έτους, ενώ οι επιπτώσεις της ανόδου του λόγω της αναπροσαρμογής μισθών και ημερομισθίων, δεν έχουν ακόμα καταγραφεί.