To ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο μειώθηκε ελαφρώς σε 3,6%, από 3,7% τον Μάιο σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.
Έτσι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ περιορίστηκε τον Ιούνιο σε 6 εκατ. από 6,1 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο προπανδημικό επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020 (3,5%).
Συνολικά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο κατεγράφησαν στις κατηγορίες δημόσιου τομέα (+60.000), υπηρεσιών υγείας (+41.000), κοινωνικής πρόνοιας (+24.000), κατασκευών (+23.000), επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών (+21.000), και αναψυχής & φιλοξενίας (+21.000). Ως προς τις αποδοχές, κατεγράφη μικρή μηνιαία αύξηση της μέσης ωριαίας αμοιβής κατά 0,4% (ή κατά 0,12 δολ.), σε επίπεδο μέσης αμοιβής 33,58 δολ.. Σε ετήσια βάση, από τον Ιούνιο του 2022, οι μέσες ωριαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζουν σωρευτική αύξηση 4,4%.
Η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει δυναμική και σταθερή παρά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τη FED, συνεισφέροντας σημαντικά στην απομάκρυνση του ενδεχομένου ύφεσης της οικονομίας.
Επίσης, τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε 3% από 4% τον Μάϊο (χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από τον Μάρτιο 2021), ενώ υποχώρηση σημείωσε και ο δομικός πληθωρισμός, σε 4,8% από 5,3% τον Μάιο. H πορεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού εξελίσσεται κατά τους τελευταίους μήνες ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, λαμβανομένων υπόψη των δέκα συνεχόμενων (από τον Μάρτιο 2022) αυξήσεων επιτοκίων από την FED, προσεγγίζοντας πλέον τον στόχο επιθυμητού επιπέδου πληθωρισμού 2%. Δεδομένης της εντυπωσιακής αυτής μείωσης του ετήσιου πληθωρισμού σε 3%, αλλά και των επιμέρους μειώσεων τιμών σε αρκετούς κλάδους όπου είχε καταγραφεί επίμονος πληθωρισμός, οικονομικοί αναλυτές εκφέρουν αντιφατικές απόψεις σχετικά με το αν είναι απαραίτητη η περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας ή μη, με επιπλέον δεδομένα την θετική πορεία της αγοράς εργασίας και τη μηνιαία αύξηση των απολαβών ταχύτερα από τον μηνιαίο πληθωρισμό κατά τους τελευταίους 4 μήνες. Παράλληλα, η οριακή μηνιαία αύξηση του δομικού πληθωρισμού (+0,2%) ερμηνεύεται επίσης θετικά από τους αναλυτές, καθώς συνιστά σημαντικό δείκτη αναφοράς της ουσιαστικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.