Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία είναι υψηλότερος από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας λόγω συνδυασμού έκτακτων παραγόντων και συνεχιζόμενης οικονομικής υπερθέρμανσης.
Με μια πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι ο πληθωρισμός συμβαδίζει με αυτόν στα λοιπά κράτη -μέλη, αλλά αυτή η εικόνα αλλάζει όταν αποκλεισθούν οι ασταθείς τιμές της ενέργειας.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δίνει ευκρινέστερη εικόνα των τάσεων του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, αυξάνεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης στην Ολλανδία από τις αρχές του 2022. Ο ολλανδικός δομικός πληθωρισμός ανέρχεται επί του παρόντος στο 7,2% έναντι 5,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η εν λόγω διαφορά μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την αύξηση των διδάκτρων καθώς και από την διαφορετική σύνθεση του καλαθιού αγορών που χρησιμοποιεί η Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας για τον υπολογισμό του πληθωρισμού.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι η ολλανδική οικονομία βιώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό ισχύει για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η οικονομική υπερθέρμανση δεν είναι πουθενά πιο αισθητή όσο στην Ολλανδία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών να έχουν αυξηθεί σε γενικές γραμμές, με ορισμένες αξιοσημείωτες ακραίες τιμές, όπως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Οι αυξήσεις των μισθών, οι υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως λογική συνέπεια της στενής αγοράς εργασίας και του υψηλότερου πληθωρισμού, έπαιξαν επίσης ρόλο στον υψηλό δομικό πληθωρισμό στην Ολλανδία.
Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι, ο υψηλός δομικός πληθωρισμός θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πολιτική επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι αρκετά αυστηρή για την Ολλανδία δεδομένου ότι η Τράπεζα δεν εξετάζει μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Ενδέχεται λοιπόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτύχει η Ολλανδία τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2%.