Τον Ιούλιο αφίχθηκαν στους κύριους τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας 10,1 εκατ. ταξιδιώτες, αριθμός αυξημένος κατά 1,1 εκατ. έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2022 (+11,4%) και κατά 110 χιλ. έναντι των αφίξεων του Ιουλίου 2019 (+2,6%) και λίγο χαμηλότερα από τους 10,5 εκατ. αφιχθέντες ταξιδιώτες του ίδιου μήνα του 2017, κατά τον οποίο επιτεύχθηκε το ιστορικά μέγιστο επίπεδο αφίξεων σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας.
Κατά το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, συνολικά 47,62 εκατ. ξένοι τουρίστες αφίχθηκαν στην Ισπανία, μόλις κατά 369.256 λιγότεροι από το 2019. Ταυτόχρονα, το ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού αναφέρεται σε μεταστροφή των τάσεων και των χαρακτηριστικών των ξένων τουριστών, κάνοντας λόγο για «στροφή προς τουρισμό υψηλότερης ποιότητας». Όσον αφορά τις δαπάνες των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία, τον Ιούλιο οι συνολικές εκταμιεύσεις των ξένων επισκεπτών ανήλθαν σε 13,852 δισ. ευρώ, κατά 16% υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ίδιου μήνα του 2022 και συγκρίσιμες με εκείνες του Ιουλίου 2019.
Το σωρευτικό επίπεδο των δαπανών των ξένων τουριστών κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου πλησίασε τα 60 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 (είχε ανέλθει τότε σε 52,194 δισ.). Σύμφωνα με κλαδικούς αναλυτές, η σταθερά αυξητική τάση των τουριστικών δαπανών που παρατηρείται από τις αρχές τους τρέχοντος έτους, θα μπορούσε να οδηγήσει φέτος σε επίτευξη ιστορικά υψηλών επιπέδων εσόδων από τους ξένους τουρίστες στην Ισπανία, υπερβαίνοντας στο τέλος της χρονιάς την οροφή των 100 δισ. ευρώ (πάνω από το επίπεδο των 92,278 δισ. ευρώ που είχε επιτευχθεί το 2019).
Επιπλέον, η μέση δαπάνη ανά τουρίστα τον Ιούλιο ανήλθε στα 1.367 ευρώ έναντι 1.209 ευρώ τον Ιούλιο του 2019, ενώ η μέση ημερήσια δαπάνη επίσης αυξήθηκε επίσης από τα 160 ευρώ τον Ιούλιο 2019 στα 185 ευρώ τον Ιούλιο τ.ε. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες χώρες προέλευσης για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ισπανία, ενώ παράλληλα αυξάνονται σημαντικά και ταχύτατα οι αφίξεις και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, αλλά και από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του τουριστικού κλάδου, οι ταξιδιώτες από τις τελευταίες ως άνω αγορές δαπανούν σημαντικά περισσότερα χρήματα από ότι οι Βρετανοί ή οι Γερμανοί. Πιο συγκεκριμένα, οι τουρίστες από τις δύο εν λόγω χώρες δαπανούν κατά μέσο όρο 1.134 και 1.180 ευρώ αντίστοιχα ανά ταξίδι, ενώ από την άλλη πλευρά η μέση δαπάνη των Βέλγων τουριστών ανέρχεται σε 1.232 ευρώ, των Ολλανδών σε 1.239 ευρώ, των Σκανδιναβών στα 1.384 ευρώ και των Αμερικανών στα 1.874 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό Υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, κ. Gómez, «ο τουρισμός στην Ισπανία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, δεδομένου ότι πέρα από τον αριθμό ρεκόρ επισκεπτών που σημειώθηκε τον Ιούλιο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο τουρισμός στη χώρα είναι ποιοτικότερος και λειτουργεί ως ατμομηχανή για άλλους τομείς της ισπανικής οικονομίας». Ο κ. Gómez τόνισε την ανάπτυξη αγορών χωρών προέλευσης τουριστών υψηλού επιπέδου δαπανών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, ενώ ανέφερε ότι οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο δείχνουν πως η ζήτηση για το ισπανικό τουριστικό προϊόν συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως από τους Γάλλους, τους Βρετανούς και τους Πορτογάλους, ενώ αυξημένες κρατήσεις παρατηρούνται και από Ισπανούς τουρίστες.