Επενδυτική άνοιξη για τα ακίνητα στην Αλβανία με ξένους αγοραστές

07-09-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές ακινήτων στην Αλβανία αντιπροσώπευαν το 25% των συνολικών ξένων επενδύσεων το 2022, ξεπερνώντας τα 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για τις ξένες επενδύσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο το ένα τρίτο των αγοραστών ήταν κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Enxhi Mansaku, μεσίτης από την εταιρεία ακινήτων "Future Home", αποκάλυψε ότι όχι μόνο οι μετανάστες που επιστρέφουν αλλά και οι ξένοι επενδύουν πλέον σε αλβανικά ακίνητα. Το κύριο ενδιαφέρον προέρχεται από πολίτες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, κυρίως Πολωνούς και Τσέχους υπηκόους. Τα μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα παραμένουν δημοφιλή, ιδίως μεταξύ των Πολωνών και των Τσέχων αγοραστών, οι οποίοι συνήθως αναζητούν ακίνητα που κυμαίνονται από 40.000 έως 50.000 ευρώ. Οι παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νότιων πόλεων Αυλώνα και Σαράντα, προσελκύουν σημαντική ζήτηση.

Οι Ουκρανοί επενδυτές έδειξαν επίσης σημαντικό ενδιαφέρον για τα αλβανικά ακίνητα το περασμένο έτος. Το Durrës παραμένει το αγαπημένο των ξένων επενδυτών λόγω των σχετικά χαμηλών τιμών του σε σύγκριση με το νότο, της μεγάλης ακτογραμμής που προσελκύει τους τουρίστες και της ευκολότερης προσβασιμότητας. Ο Mansaku πιστεύει ότι το έργο "Durrës Yacht & Marina" θα μετατρέψει το Durrës σε μια διεθνή αγορά ακινήτων. Ενώ η αγορά ακινήτων της Αλβανίας ανταποκρίνεται στη συμπεριφορά των καταναλωτών και στις οικονομικές αλλαγές, προσφέρει σταθερά "χώρο για όλους".

Η αλβανική Διεύθυνση για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει επισημάνει τον τομέα των ακινήτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως κοινή οδό για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το 2022, η συγκεκριμένη Διεύθυνση εντόπισε πολυάριθμες περιπτώσεις όπου κάτοικοι του εξωτερικού (όχι απαραίτητα υπήκοοι) αγόραζαν αλβανικά ακίνητα χρησιμοποιώντας κεφάλαια από το εξωτερικό, δικαιολογώντας τις επενδύσεις τους μέσω πιστώσεων ή εμβασμάτων. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας ανέφερε μείωση του μεριδίου των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα αποτελούσαν το 16% του συνόλου, από 22% το προηγούμενο έτος. Η συνολική αξία αυτών των επενδύσεων αναφέρθηκε σε 49 εκατ. ευρώ.

 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα