Σερβία: 3 εκατ. επισκέπτες το 2027 λόγω ΕΧPΟ - Ο στόχος και οι δυσκολίες για διπλασιασμό των κλινών στο Βελιγράδι

08-09-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Σερβία, όπως είναι γνωστό, επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την παγκόσμια έκθεση Expo 2027, η οποία ως καθαρή επένδυση σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας (CCIS), κ. Marko Cadez, υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Η εξειδικευμένη EXPO 2027, με θέμα «Παιχνίδι για την Ανθρωπότητα – Αθλητισμός και Μουσική για Όλους», θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Αυγούστου 2027.

Το συγκρότημα EXPO 2027, περιλαμβάνει την κατασκευή του Εθνικού Σταδίου και του συνοδευτικού οικιστικού, εμπορικού και εκθεσιακού χώρου, τα οποία θα εκτείνονται σε περίπου 167 εκτάρια. Ειδικότερα για το συγκρότημα EXPO 2027 προγραμματίζονται 113 εκτάρια, για τον εκθεσιακό χώρο 83,1 εκτ., για τις πλευρικές δυνατότητες φιλοξενίας 6,9 εκτάρια, ενώ τα συνοδευτικά εμπορικά χαρακτηριστικά θα επεκταθούν σε 22,9 εκτάρια. Το υπόλοιπο θα αποτελείται από ανοικτούς χώρους κυκλοφορίας, πράσινο κ.ά.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, μετά τη διαδικασία του διαγωνισμού, το Υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε τη διαχείριση του έργου, την επίβλεψη εμπειρογνωμόνων και τη λειτουργία της κατασκευής του Εθνικού Σταδίου σε κοινοπραξία η οποία αποτελείται από τη Διεύθυνση Κτιρίων της Σερβίας (Gradjevinska Direkcija Srbije), την Biro Utiber από το Novi Sad και δύο ουγγρικές εταιρείες, την Utiber Road Investment Ltd. και τη VIKOTI Mernok Iroda Kft.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραμματέα για θέματα Ενέργειας του Δήμου Βελιγραδίου κ. Ντούσαν Ράκιτς, ο Δήμος θα αναθέσει σε ιδιώτες επενδυτές, το έργο, υπό τη μορφή ΣΔΙΤ, για την εγκατάσταση μονάδων πράσινης ενέργειας για τη θέρμανση και ψύξη ολόκληρου του μελλοντικού συγκροτήματος EXPO στο Surcin, το οποίο θα βασίζεται σε ένα σύστημα αντλιών θερμότητας και ηλιακών μονάδων παραγωγής ενέργειας. Το έργο «Surcinsko Polje» ή «Mini-City» περιλαμβάνει πολλές εγκαταστάσεις εμπορικού κυρίως σκοπού, όπως το κέντρο EXPO, το εθνικό στάδιο, εμπορικό κέντρο, ο αθλητικό κέντρο, ξενοδοχεία, ένα συγκρότημα κατοικιών κ.ά..

Ο Υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Sinisa Mali, δήλωσε πρόσφατα ότι η EXPO 2027 αποτελεί «το μεγαλύτερο κατασκευαστικό εγχείρημα σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης», ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τα τρία εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2027, αποφέροντας έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ στη Σερβία. Πρόσθεσε επίσης ότι η Σερβία θα φιλοξενήσει περισσότερες από 120 χώρες και ότι αυτή τη στιγμή το Βελιγράδι έχει διαθέσιμες 11.400 κλίνες οι οποίες θα πρέπει να διπλασιαστούν έως το 2027.

Εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ανακοίνωσαν ότι για τη διεξαγωγή της EXPO 2027 είναι απαραίτητη η κατασκευή περισσότερων ξενοδοχείων, τουλάχιστον 130, η κατασκευή των οποίων ωστόσο είναι ακριβή και τα επιτόκια δανεισμού είναι υψηλά, γεγονός που το καθιστά ασαφές αν θα αποφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Σύμφωνα με τον Bojan Matijevic, συνιδιοκτήτη της εταιρείας Matijevic που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Centar Beograd, η ανέγερση ενός ξενοδοχείου χρειαζόταν συνήθως περίπου τρία χρόνια - εάν η κατασκευή ενός ξενοδοχείου ξεκινούσε τώρα, τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο επενδυτής θα έπρεπε να πληρώσει το 40% σε τόκους για το δάνειο που έλαβε για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή.

 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα